STT prašo Ūkio ministeriją išslaptinti su IBM įkurtos įmonės dokumentus

  • Teksto dydis:

Ūkio ministerijos prašoma išslaptinti dokumentus, susijusius su ginčijama bankrutuojančio Lietuvos tyrimo centro, įkurto kartu su JAV informacijos technologijų milžine IBM, steigimo sutartimi. Kol dokumentai turi riboto naudojimo statusą, ikiteisminio tyrimo nekomentuoja nei Generalinė prokuratūra, nei Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

STT Viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji specialistė Ramunė Paukštienė BNS pranešė, jog tarnyba rugpjūčio 12 dieną nusiuntė Ūkio ministerijai prašymą išslaptinti dokumentus.

"Atsakymo dar negavome", - BNS sakė R.Paukštienė.

Jos teigimu, kadangi dokumentai yra riboto naudojimo bei susiję su ikiteisminiu tyrimu, STT daugiau informacijos pateikti negali.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė BNS taip pat teigė, kad prokuratūra negali nieko komentuoti, nes dokumentai yra riboto naudojimo, o prokuratūra laukia Ūkio ministerijos sprendimo.

Ūkio viceministras Marius Skarupskas BNS teigė, kad klausimas dėl dokumentų išslaptinimo bus svarstomas.

"Galutinis sprendimas nėra priimtas, klausimas bus svarstomas", - BNS patvirtino M.Skarupskas.

Ūkio ministro Evaldo Gusto visuomeninis konsultantas Kęstutis Virbickas BNS sakė, jog sunkumų gali kilti, derinant informacijos atskleidimą su viena iš Lietuvos tyrimo centro steigėjų - IBM, kuri gali nesutikti atskleisti konfidencialių duomenų. 

Ūkio ministras Evaldas Gustas liepos pradžioje pranešė, kad kreiptasi į prokuratūrą dėl centro steigimo sutarties, kurioje buvo numatyti dideli Lietuvos įsipareigojimai.

2010-ųjų rugsėjį Vyriausybei ir IBM pasirašius sutartį dėl centro steigimo, IBM per penkerius metus už patentavimą ir konsultacijas planuota sumokėti apie 130 mln. litų. Centrui buvo žadama kasmet skirti po 40 mln. litų, arba 200 mln. litų per penkerius metus.

2011 metų birželį Ūkio ministerija bendrovei numatė skirti 39 mln. litų ES paramos, tačiau joi įstrigo, o pati bendrovė veiklos nevykdė. Lietuvos verslo paramos agentūra 2011 metais atsisakė patvirtinti milijoninius mokėjimus įmonei.

Vilniaus apygardos teismas realios veiklos taip ir nepradėjusiam tyrimų centrui rugpjūčio 26 dieną iškėlė bankroto bylą. Į teismą kreipėsi centro steigėjos - Ūkio ir Švietimo ministerijos.

Teismas nustatė, kad centro finansiniai įsipareigojimai siekia 18,744 mln. litų, jie viršija pusę balansinio turto vertės. Centras paskelbė, kad negali vykdyti įsipareigojimų kreditoriams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas B.

Kęstas B. portretas
_Nežinau, kur tuo metu buvo LLRI auksiniai „ekspertai“, bet atėjus krizei, kažkodėl nei vienas jų nepasiūlė vyriausybei naudotis ES fondais, iš jų lėšų pridedant pusę darbo užmokesčio darbuotojams ir taip padėti Lietuvos darbdaviams išsaugoti darbo jėgą Lietuvoje, kaip kad darė Vokietija [1]?_ Andrius Kubilius turi b8ti nuteistas kalėti iki gyvos galvos už Tėvynės naikinimą. Krizės metu nepasinaudoti šiais ES fondais, palikti mūsiškius emigracijai, yra toks pat sunkus nusikaltimas, kokius darė komunistų padlaižiai, varydami lietuvius į Rytus gyvuliniuose vagonuose. Gėda Andriui Kubiliui, gėda... Daugiau apie tai - surašius Google paieškoje žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių