STT įžvelgia korupcinių rizikų šilumos tiekėjų sumanymuose

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vertinimu, centralizuoto šilumos tiekimo įmonių inicijuojamos Šilumos ūkio įstatymo pataisos daliai dalyvių sudarytų išskirtines sąlygas veikti šilumos rinkoje. Rašte Seimui atkreipiamas dėmesys ir į galimus korupcinės rizikos veiksnius.

Svarstyti naujas Šilumos ūkio įstatymo pataisas Seimas ėmėsi sausį. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) teigimu, šiomis pataisomis siekiama nustatyti, kad centralizuoto šilumos tiekimo sistemoje veikiantys šilumos gamybos įrenginiai, tiek priklausantys šilumos tiekėjams, tiek nepriklausomiems šilumos gamintojams, konkuruodami metiniame šiluminės galios aukcione, suformuotų šilumos gamintojų komplektą, kuris garantuotų mažiausias sąnaudas.

LŠTA siūlo, kad tokiems šilumos gamintojams būtų kompensuojamos investicijos su „protinga grąžos norma“.

Su tokia formuluote nesutinka STT. Tarnybos nuomone, „protingumo“ kriterijus yra vertinamojo pobūdžio dydis, priklausantis nuo jį taikančio asmens subjektyvaus vertinimo.

„Nenustatant objektyvių kriterijų investicijų grąžos dydžio nustatymui yra sudaromos sąlygos skirtingiems subjektams nustatyti skirtingus investicijų grąžos dydžius esant toms pačioms sąlygoms, todėl tai laikytina korupcijos rizikos veiksniu“, - pažymima STT direktoriaus Žydrūno Bartkaus pasirašytame rašte.

STT vertinimu, šilumos tiekėjų siūlomi metiniai galios aukcionai sukurtų išskirtines sąlygas reguliuojamiems šilumos gamintojams.

„Būtų grįžtama į situaciją, galiojusią iki dabartinės šilumos gamybos ir supirkimo tvarkos įsigaliojimo, kuri buvo ydinga, nes neskatino konkurencijos ir investicijų į efektyviausius šilumos gamybos įrenginius bei neskatino mažinti šilumos kainų vartotojams“, - teigiama tarnybos rašte Seimui.

STT konstatuoja, kad nėra faktinių, ekonominių ar kitų duomenų, kurie rodytų būtinybę keisti dabar veikiantį teisinį reguliavimą, stebint teigiamas šilumos kainų mažėjimo vartotojams tendencijas.

Pagal dabar veikiantį reguliavimą, įsigaliojusį praėjusių metų gruodžio 1 d., miestuose, kuriuose kartu su šilumos tiekimo įmone veikia bent vienas nepriklausomas šilumos gamintojas, organizuojami šilumos aukcionai.

STT teigia matanti tendenciją, kad aukcionuose supirktos šilumos kaina yra mažesnė už Kainų komisijos nustatytą ir šilumos tiekėjų taikomą maksimalią galimą kainą.

„Taip pat matyti tendencija, kad ne visada nepriklausomi šilumos gamintojai parduoda šilumą aukcionuose pigiau negu šilumos tiekėjai, todėl atsiradusi konkurencija rodo, kad šilumos tiekimo įmonės turi rezervų mažinti šilumos kainas“, - pažymi STT.

Anot STT, analizuojant pirmų dviejų mėnesių aukcionų duomenis, galima daryti pirminę išvadą, kad kaina vartotojams mažėja, o veikiantis teisinis reguliavimas gamintojus skatina mažinti šilumos gamybos kaštus investuojant į efektyviausius šilumos gamybos įrenginius.

„Manome, kad galutines išvadas ir tendencijas apie šios šilumos gamybos ir supirkimo sistemos efektyvumą ir poveikį vartotojų kainoms bus galima daryti įvertinus visus duomenis bent už dvejus metus“, - teigiama STT rašte Seimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
TIK leidimas atsijungt nuo Centralizuotų šilumos tinklų LEIS kardinaliai atpiginti šildymą. NES: dabar šiluminininkams leidžiama SAVO reikmėms pasilikti 30% gaunamų pajamų (o kaip būna praktiškai, KADA tie KŠT grąžins kauniečiams ką jie pavogę yra?), DAR 15% (teoriškai, o kaip praktiškai?) patiriama nuostolių šiluminėse trasose, ir DAR žinom kad jie žiemomis degina dujas - tas dujas degindami pas save mokėtume DVIGUBAI mažiau (ir net mokėdami pilną PVM), jau nekalbant apie galimybę šildytis KADA norim ir KIEK norim. Taip kad - NE šiluminei baudžiavai!

nuomone

nuomone portretas
visur vyksta korupcija sildymo sistemoje dar noreciau paprasyti STT kad atkreiptu labai demesi i namu renovacija kiek teko girdeti klaipedoje ypac kad renovacija imasi Namu valdos korupcija cia vyksta labiausiai prasau jusu demesio i tai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių