Statybų sektoriuje nustatyta daugiau nei 7 mln. nesumokėtų mokesčių

  • Teksto dydis:

Per pirmąjį šių metų pusmetį Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) Lietuvos statybų sektoriuje atliko 425 patikrinimus, po kurių mokesčių mokėtojai papildomai deklaravo daugiau kaip 7 mln. Lt mokestinių prievolių, taip pat buvo užfiksuoti 56 administracinės teisės pažeidimai.

„Statybų sektorius turi savo ypatumų – konkursus laimėjusios kompanijos, samdomos kaip rangovai, tuomet jos ieško subrangovų, o šie į pagalbą pasitelkia dar kitus ūkio subjektus. Taip atsiranda rizika, kad tarp objekto "statytojų" gali būti įterpiamos ir fiktyvios įmonės, mokesčių išvengimo ar grobstymo tikslais. Ne tik Lietuvoje statybų sektorius laikomas rizikingu ir dėl galimo nelegalaus darbo bei atlyginimų mokėjimo „vokeliuose“. Tai susiję ir su šios veiklos specifika – neretai, vykdant stambius projektus, operatyviai prireikia papildomos darbo jėgos, todėl Bendrovės samdo darbuotojus, su kuriais nesudaro darbo sutarčių, nemoka jiems oficialaus atlyginimo arba moka minimalų, o likusią, neapmokestintą dalį, išmoka „vokelyje“. Tokiu būdu taip pat gali būti siekiama konkurencinio pranašumo, – sako VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Rizikingų mokesčių mokėtojų kontrolės veiksmus, kuriais siekiama užkirsti kelią teisės aktų pažeidimams, VMI vykdo nuolat: naudojamasi duomenų bazėse sukaupta medžiaga, stebimi nustatytų rizikingų mokesčių mokėtojų veiklos rodikliai, reaguojama į pačių gyventojų pateikiamą informaciją apie galimus nusižengimus. Įvertinusi operatyvių tyrimų metu surinktus duomenis, VMI atlieka mokestinius patikrinimus, kurie ir atskleidžia pažeidimus – gautų pajamų neapskaitymą, atlyginimų mokėjimą „vokeliuose“. Be to, šiais metais yra vykdomas projektas "Būstas be mokesčių", kurio apimtyje ne tik yra nustatomas gyventojų neįregistruotas nekilnojamas turtas bei vertinama, ar būstas yra įsigytas iš legalių ir apmokestintų pajamų, bet ir nagrinėjama, ar statybos bendrovės nevengia pelno mokesčio. 

„Per pirmąjį 2013 metų pusmetį VMI pasitikėjimo telefonu, elektronine pasitikėjimo anketa ir mobiliąja programėle „Pranešk“ gavome 81 pranešimą apie galimus teisės aktų pažeidimus statybų paslaugas teikiančiose įmonėse. Atlikę patikrinimus, nustatėme 5 mokėjimo „vokeliuose“ atvejus, kai mokesčių mokėtojas buvo pagautas vietoje mokantis darbo užmokestį tokiu būdu“, – teigia A. Klerauskas.

Pastarųjų metų tendencijos, fiksuojant mokėjimų „vokeliuose“ atvejus statybų sektoriuje, yra gana panašios – per praėjusius metus VMI gavo 165 pranešimus apie galimą neskaidrų atlyginimų mokėjimą. Įvykdžius kontrolės veiksmus, nustatyta 13 mokėjimo „vokeliuose“ atvejų.

Neskaidrumą skatina valstybiniai konkursai

Viena priežasčių, kuri galėjo lemti neskaidrių atsiskaitymų statybų sektoriuje mastą, tai – atsigaunanti šalies nekilnojamojo turto statybos rinka. Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros sistemos „Infostatyba“ duomenimis, antrąjį 2013 m. ketvirtį išduoti 1 846 statybas leidžiantys dokumentai, t. y. 25,7 procento, daugiau nei antrąjį 2012 m. ketvirtį.

Pasak skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“ Tarybos pirmininkės ir „Investuotojų forumo“ vykdomosios direktorės Rūtos Skyrienės, neskaidrumą statybų sektoriuje skatina ne tik nesąžiningų verslininkų siekis pasipelnyti, tačiau ir ydinga valstybinių viešųjų pirkimų sistema. „Valstybiniai užsakymai, paremti mažiausios kainos pasiūlymais, skatina įmones mažinti projektų išlaidas, karpant darbuotojų atlyginimus, neskaidriai įdarbinant ir vengiant mokesčių atsakomybės. Šitaip kaštus mažinančios bendrovės dažnai laimi valstybinius viešųjų pirkimų konkursus, o skaidriai veiklą vykdančios įmonės tampa nekonkurencingomis. Statybų sektorius nėra vienintelė rinka, kenčianti nuo tokio pobūdžio problemų, patirtis byloja, jog itin pelningas maisto tiekimo paslaugų sektorius taip pat siekia padidinti pelningumą ir konkurencingumą neskaidriai apskaitydamas darbuotojų atlyginimus“, – sako R. Skyrienė.

Kokybė ir garantijos verčia pasitempti

Nuotekų valymo įrenginių bei talpų gamybos bendrovės „Traidenis” generalinio direktoriaus Sigito Leonavičiaus teigimu, neskaidri kai kurių statybos įmonių veikla meta šešėlį visai statybų rinkai, nors atestuotos, garantijas teikiančios kompanijos skaidriam mokesčių mokėjimui ir veiklos kokybei skiria vis daugiau dėmesio.

„Statybų rinkoje daugiau dėmesio skiriama kokybei, partnerių patikimumui ir darbų garantijai. Šių dalykų nepavyks įgyvendinti, jei statybų bendrovės taupys nemokėdamos mokesčių, manipuliuos samdydamos būrius pavienių darbuotojų ir jiems atsiskaitydamos „vokeliais“. Siekis užtikrinti inovacijas, ilgaamžiškumą ir kokybę neišvengiamai atves statybų bendroves prie skaidraus verslo“, – teigia S. Leonavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių