Statybos verslas atsidūrė spąstuose

  • Teksto dydis:

Statybines medžiagas įsigyjantys ir vėliau jas statybose panaudojantys rangovai sukaupia didžiules pridėtinės vertės mokesčio (PVM) permokas, kurias Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) grąžina tik per 6 mėnesius. Ši problema tapo ypač aktuali įsigaliojus atvirkštinio PVM apmokestinimo statybos sektoriuje tvarkai.  Nepaisydamos Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) pastabų dėl netoleruotinai interpretuojamų PVM įstatymo nuostatų, sprendimus priimančios valstybės institucijos neskuba taisyti kritinėmis Lietuvos statybos sektoriui galinčių tapti klaidų.

Nuo šių metų liepos 1 d. PVM už statybos paslaugas į biudžetą turi mokėti ne rangovas, o užsakovas. Nors naujoji tvarka turėjo būti naudinga tiek statybos bendrovėms, tiek šiuo būdu mokesčių surinkimą suefektyvinti galinčiai valstybei, pirmieji taikymo mėnesiai parodė, kad sukurtas įstatymo projekto aiškinamojo rašto tikslų neatitinkantis mechanizmas vienai didžiausių pramonės šakų šalyje kelia vis daugiau problemų.

Nustačiusi atvirkštinio PVM apmokestinimo tvarką statybos darbams, valstybė pasigerino PVM surinkimą į biudžetą. Tačiau PVM permokos grąžinimo verslui sąlygos liko tos pačios, kaip buvo iki tol. Dėl to, kad statybinių medžiagų pirkimui atvirkštinis PVM nėra taikomas, medžiagas įsigyjantys ir panaudojantys rangovai sukaupia didžiules PVM permokas, kurių grąžinimo terminas - gerokai per ilgas. Pažymėtina, kad medžiagos statybų sąmatose sudaro net 60-70 procentų. Tokiu būdu įšaldomos verslo lėšos, o vietoje įstatymo aiškinamajame rašte deklaruoto siekio subalansuoti finansinių srautų sistemą statybos sektoriuje gaunamas priešingas rezultatas. Įstatymo nuostatų paaiškinimų rengimo metu VMI turėjo galimybę šią problemą išspręsti, tačiau tai padaryta nebuvo.

Atsižvelgiant į tai, Lietuvos statybininkų asociacija prašo kuo skubiau sutrumpinti PVM permokos grąžinimo terminus iki 30 dienų, kaip numatyta LR pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 91 str. Priešingu atveju gali būti padarytą didelė žala statybos sektoriui.

„Tai, kad iš esmės gera atvirkštinio PVM apmokestinimo tvarka Lietuvoje buvo interpretuota stipriai nutolstant nuo jos esmės yra visiškas nesusipratimas. Jei verslo kritika ir toliau bus nepaisoma, pasekmės gali būti liūdnos", - teigia Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas.

Be PVM permokos grąžinimo problemos, LSA garsiai kalba ir apie kitas neteisingas įstatymo interpretacijas: privilegijuotą valstybės ir savivaldybės institucijų padėtį, joms netaikant atvirkštinio PVM apmokestinimo ir toliau paliekat galimybę vilkinti atsiskaitymus su rangovais, nepatiriant dėl to jokių finansinių pasekmių, mechanizmo netaikymą daugiabučių modernizacijos projektuose, atleidžiant nuo atsakomybės daugiabučių administratorių ir dar didesnė naštą užkraunant ant statybininkų pečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių