Statistikai: paslaugos brango ir dėl euro įvedimo

  • Teksto dydis:

Statistikai pripažįsta, kad paslaugų kainos šių metų pradžioje galėjo didėti ir dėl euro įvedimo.

„Yra įvairių priežasčių. Iš dalies galbūt galima sieti su euro įvedimu, nes ir kitose šalyse, kur buvo įvestas euras, buvo pastebėtas spartesnis paslaugų kainų didėjimas“, - spaudos konferencijoje penktadienį sakė Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėja Nadiežda Alejeva.

Jos teigimu, paslaugų kainų didėjimui įtakos turėjo ir padidėjęs darbo užmokestis, tačiau prekių kainoms euras neturėjo įtakos.

„Prekių kainų pokyčių negalima sieti su euro įvedimu. Turėjome ir ankstesniais metais žymiai didesnių prekių kainų svyravimų“, - tvirtino N.Alejeva.

Anot jos, sausį daugiausiai pabrango svogūnai - 6,9 proc., moteriškos elastinės pėdkelnės - 5,2 proc., tualetinis popierius - 4,5 proc. Labiausiai atpigo suskystintos automobilių dujos - 13,7 proc., benzinas - 11,1 proc., bulvės - 9,8 proc., dyzeliniai degalai - 9,5 proc., dantų pasta - 5,6 proc.

Iš paslaugų daugiausiai pabrango vakarinis seansas kino teatre - 5,7 proc., vyrų ir moterų modelinis kirpimas - atitinkamai 4,3 proc. ir 3,2 proc., o atpigo vienkartinis važiavimas lengvuoju taksi - 1,2 proc.

Iš 100 stebėtų prekių sausį 49-ių produktų kainos padidėjo, 34-ių - sumažėjo ir 17-os - nepasikeitė.

Statistikos departamentas kiekvieną mėnesį skelbia pagrindinių prekių ir paslaugų kainų pokyčius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Čia kažkas dar vakar rašė, esą euro įvedimas kainų nepadidino. Dar juokingiau, kad tame pačiame vakarykščiame berods numeryje rašyta, kad euro įvedimas paskatino NT prekeivius pakelti kainas. Tai kuo tikėt: tais, kas žino ir jau seniai žinojo, kad su euru ateis ir didesnės kainos, ar tais, kurie apsiputoję įrodinėja, atseit dėl euro kainos nedidėja?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių