Startuoja pajamų deklaravimas – permokos grįš nuo balandžio

Nuo šiandien elektroninėje deklaravimo sistemoje galima deklaruoti 2012 metų pajamas bei turtą. Deklaracijos forma išliko tokia pati, tikimasi, kad dar daugiau gyventojų pajamas deklaruos savarankiškai.

Ir padeda, ir moko

„Kuomet keisdavosi tvarka, žmonėms deklaruoti turtą bei pajamas buvo šiek tiek sudėtinga. Dabar kelerius metus iš eilės deklaracijos forma išlieka tokia pati“, – atkreipė dėmesį Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas, atliekantis viršininko funkcijas Gintautas Muznikas.

Pasak jo, kiekvienais metais tobulėja deklaracijos pildymo būdai. Tie gyventojai, kurie vis tik ateina į inspekciją, ne tik deklaruoja vietoje, bet ir mokomi tai daryti patys tikintis, kad kitais metais deklaracijas užpildys savarankiškai. Šiuo metu VMI yra parengusi 1,5 mln. preliminarių gyventojų pajamų deklaracijų.

Kauno apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė atkreipė dėmesį, kad ateinant deklaruoti pajamų tiesiogiai į inspekciją, reikia atsinešti elektroninės bankininkystės duomenis, vadinamuosius prisijungimo kodus, arba jau turėti sudarytą elektroninio deklaravimo sutartį, jei ji buvo sudaryta anksčiau.

Privalomų deklaracijų daugėja

Politikams, valstybės tarnautojams, valstybės įstaigų ir įmonių vadovams bei kitiems asmenims, išvardintiems Gyventojų turto deklaravimo įstatyme, deklaruoti pajamas ir turtą privalu iki gegužės 2 dienos.

Nuo praėjusių metų metines gyventojo (šeimos) turto deklaracijas ir atitinkamai pajamų deklaracijas pateikti privalo kredito įstaigų tarybų ir (ar) valdybų nariai, administracijų vadovai, pavaduotojai ir jų šeimų nariai, viešosios informacijos rengėjo ir (ar) skleidėjo tarybų ir (ar) valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausieji redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai. Taip pat tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviui (-iams) per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 Lt.

Šiais metais turtą privalančių deklaruoti gyventojų sąrašas papildytas. Deklaracijas pateikti privalo valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, padalinių vadovai ir jų pavaduotojai bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariai.

Kai kam tenka primokėti

„Kita grupė žmonių deklaruoja pajamas, nes nori susigrąžinti gyventojų pajamų mokestį dėl tam tikrų lengvatų. Pavyzdžiui, neišnaudoto pajamų mokesčio, draudimo įmokų. Jie turi teisę pateikti deklaraciją bet kuriuo metu už praėjusius 5 metus. Jiems tikrai nebūtina laukti eilėse, jie gali ateiti ir po gegužės 2 dienos“, – nuramino G.Muznikas.

Pernai Kauno apskrities gyventojams buvo grąžinta per 44 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio permokų už praėjusį 2011 m. mokestinį laikotarpį.

Pasitaiko, kad kai kuriems gyventojams būna pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis, tuomet šie gyventojai privalo pateikti deklaraciją ir jiems permokėtą sumą sugrąžinti kaip įmanoma greičiau. Tai padarius po gegužės 2 dienos, bus skaičiuojami delspinigiai.

Asmenims, kurie privalo grąžinti valstybei mokestį, bet pajamų deklaracijos iki gegužės 2 dienos nepateiks, bus įvairiais būdais informuojami apie minėtą prievolę.

Gyventojams, pateikusiems teisingas deklaracijas elektroniniu būdu, mokesčio permokos bus pradėtos grąžinti nuo balandžio pradžios, tai truks iki liepos pabaigos.

Nepriims iš paramos gavėjų

Turto deklaracijas privalo teikti apie 5 tūkst. Kauno miesto gyventojų, dauguma jų yra valstybės tarnautojai.

VMI atstovai primena, kad pasikeitė tvarka norintiems skirti 2 proc. pajamų mokesčio dalies visuomeninėms organizacijoms, fondams ir kitiems paramos gavėjams bei iki 1 proc. pajamų mokesčio dalis politinėms partijoms.

Dabar jau nėra galimybės prašymą pateikti per darbdavį, reikia pateikti jį tiesiogiai mokesčių administratoriui arba užpildyti elektroniniu būdu per elektroninio deklaravimo sistemą. VMI nepriima prašymų, kurios urmu bando pristatyti paramos gavėjai.

VMI pažymi, jog gyventojas, nusprendęs, kad tą patį paramos gavėją (ar gavėjus) nori remti ilgesnį laikotarpį, iki gegužės 2 dienos gali pateikti tik vieną prašymą, o parama bus skiriama tiek metų, kiek žmogus nurodys prašyme. Maksimalus terminas – 5 metai.

Praėjusiais metais Kauno apskrityje per 90 tūkst. gyventojų beveik 8 mln. litų skyrė beveik 11 tūkst. organizacijų, iš kurių partijoms per 8 tūkst. gyventojų skyrė daugiau kaip 380 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vida

Vida portretas
Nesupratau, o ką daryti tiems, kurie neturi galimybių tuos 2 proc. pervesti elektroniniu būdu, o važiuoti kiekvienam į VMI tikrai nepatogu. Mes darbovietėje pasirašėme 5 žm. deklaracijas pervesti 2 proc. gyvūnų prieglaudai, tačiau keli iš tų 5 žm. nenusiteikę asmeniškai ten važiuoti. Ką tokiu atveju daryti, t.y. dalis reikalingos paramos taip ir liks nepanaudota. Na tikrai negeras sprendimas.

birute

birute portretas
Sunim perveda 2 %,jus perveskite pensininkam tuos 2 %.As gaunu 431,- Lt.pensijos,juos irgi reikia deklaruoti? Apvoge,nepriskaiciavo viso darbo stazo,prailgino pensijini amziu 5 metais,tai stai kaip gyvename Lietuvoje.

Birutei

Birutei portretas
Dažnai šunys vertesni pagalbos nei kai kurie žmonės...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių