A. Stančikas: parduotuvėje pienas kainuoja 10 kartų daugiau nei už jį gauna ūkininkas

Vilniuje protestavo mažėjančiomis pieno supirkimo kainomis pasipiktinę ūkininkai. Mažieji pieno gamintojai, turintys iki 20 karvių, Lietuvoje sudaro net 95 procentus pieno ūkių. Jie gauna mažiausią kainą už pieną, o pateikia tik iki 30 procentų šalyje gaminamo pieno. Kaip spręsti jų problemas? Skatinti kooperuotis, mokėti dar didesnes išmokas ar reguliuoti kainas? Apie tai – pokalbis su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene ir Žemės ūkio rūmų pirmininku Andriejumi Stančiku.

– Ponia Baltraitiene, problema aiški: pieno kaina pastaruosius kelerius metus mažėja, ūkininkai teigia nebegalintys išgyventi ir reikalauja, kad valstybė ne tik reguliuotų pieno supirkimo kainas, bet ir mokėtų didesnes kompensacijas. Kokius būdus jūs matote?

V. Baltraitienė: Europoje yra bendra žemės ūkio politika ir atskira valstybė viena negali nuspręsti. Jei tai būtų tik valstybės reikalas, manau, būtų galima rasti pinigų ir būdų padėti smulkiesiems ūkininkams. Deja, mes viską turime derinti su Europos Komisija. Nors pieno perdirbėjai sako, kad ūkių, kuriose yra 10 karvių, jiems visai nereikia, turime tikslą, kad smulkieji pieno gamintojai išliktų.

– Kodėl toks tikslas?

V. Baltraitienė: Visų pirma todėl, kad kaimas liktų gyvas, kad žmonės užsidirbtų ir netaptų pašalpų gavėjais. Pensinio amžiaus žmonės tokiu būdu taip pat prisiduria prie pensijos. Ką daryti, kad smulkūs pieno ūkiai išliktų? Girdėjome ne vieną pavyzdį, kad kitose valstybėse smulkiesiems (pienininkams – LRT.lt) lengviau. Taip yra todėl, kad tokie ūkiai yra kooperuoti, o Lietuvoje kooperacija dar tik juda iš mirties taško. Kooperatyvams labai priešinasi pieno perdirbėjai. Mūsų tikslas – smulkiuosius ūkius kooperuoti, kad jie turėtų didesnę derybinę galią ir galėtų patys pieną perdirbti.

– Pone Stančikai, jūs esate vienas tų ūkininkų, kuris priklauso kooperatyvui. Nuo „kolchozų“ laikų praėjo 25 metai, anksčiau žmonės galbūt turėjo alergiją ir baimę kooperavimuisi. Bet dabar? Kas baugina ūkininkus, kodėl jie nesikooperuoja?

A. Stančikas: Kooperatyvą Žemaitijoje „Pieno gėlė“ mes įkūrėme prieš 15 metų, tada susijungė 21 ūkininkas. Tikslas buvo vienas – kuo didesnis parduodamo pieno kiekis, tuo geriau galima susitarti su perdirbėjais dėl kainos. Dabar šis kooperatyvas jungia per 700 ūkininkų. Didžiąją dalį sudaro smulkieji ūkininkai keturiose savivaldybėse. Šiuo metu per dieną pagaminame 60–70 tonų pieno, vasarą – apie 100 tonų.

– Kiek jūsų kooperatyvas šiuo metu gauna už pieną?

A. Stančikas: Kooperatyvas, nuvežęs pieną į gamyklą savo pienovežiais, gauna 16,2 cento už kilogramą. Pieno surinkimo kaštai kooperatyvui – apie 5 centai. Ūkininkui lieka apie 10 centų ir mažiau už kilogramą pieno.

– Tiek gaudamas ūkininkas negali išgyventi?

Pažiūrėkime, kiek kainuoja pakelis pieno parduotuvėje. Apie 80 centų. Tai yra beveik 10 kartų daugiau, negu gauna ūkininkas! Man kyla klausimas – kur dingsta pinigai?

V. Baltraitienė: Ponas Stančikas labai teisingai kelia klausimą. Turime atidžiai pasižiūrėti į pieno kainą atmetus pridėtinės vertės mokestį (PVM). Jei ūkininkui vidutiniškai tenka tik 10 centų, kaip ta kaina pasiskirsto?

– Ponia Baltraitiene, jūs kategoriškai pasisakote už kainų reguliavimą?

V. Baltraitienė: Ne už kainų reguliavimą, o už tai, kad santykis tarp ūkininko, perdirbėjo ir prekybininko būtų sąžiningas.

– Jei valstybė mano, kad ūkininkai gauna per mažai, ji turėtų ir mokėti ūkininkams daugiau. O visa kitą reguliuoja rinka. Ar ne taip?

V. Baltraitienė: Papildomi pinigai ūkininkams buvo skirti ir iš Europos Komisijos, ir iš Lietuvos biudžeto.

– Tačiau ūkininkai teigia, kad tai lašas jūroje, nes jie neteko beveik 100 milijonų eurų?

V. Baltraitienė: Palyginus 2014 ir 2015 metus, ūkininkai neteko 75 milijonų eurų. Mėginsime kalbėtis su Europos Komisija, kad gautume bent pusę šios sumos. Kitą dalį bandysime rasti Lietuvos biudžete.


Šiame straipsnyje: ekonomikapienaskainosūkininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Lietuvos valdzia sokdama pagal Briuselio dudele ivede sankcijas rusijai neduoti maisto rusijai noredami juos isdvasinti badu bet pasirodo kad tomis sankcijomis bus greiciau isdvasinta lietuva.

Asss

Asss portretas
Bus rinkimai ....Gal isvis neisiu y rinkimus .... Nebus kam rinkt seimo nariu - valdziazmogiu .... Gal tik tuomet sugalvos pagaliau dyrbt Lietuvos labui vadinami seimo nariai-islaikytiniai

nigga

nigga portretas
durniu laivas kurso nekeicia
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių