Spręs, ar sumažinti mokestį už pavojingų atliekų šalinimą sąvartynuose

  • Teksto dydis:

Seimas spręs, ar sumažinti mokestį už aplinkos teršimą sąvartynuose šalinamomis pavojingomis atliekomis - suvienodinti jį su tarifais, taikomais už nepavojingų atliekų šalinimą.

Seimas antradienį priėmė svarstyti atitinkamas Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nuo kitų metų už atliekų toną mokesčio tarifą sumažinti iki 3 eurų (nuo 53,58 euro). 2018 metais jis siektų 5 eurus, o ne numatytus 59,37 euro. Tik 2019 metais tarifas išaugtų iki 21,72 euro vietoje numatyto 65,16 euro, o 2020 metais siektų 27,51 euro, o ne 70,96 euro, kaip nustatyta dabar.

Pakeitimus pristatydamas parlamentaras Eduardas Šablinskas teigė, kad dabartinis skirtumas tarp nepavojingų ir pavojingų atliekų šalinimo sąvartynuose yra neadekvatus keliamai aplinkos taršai.

Jis sako, kad nustačius mažesnį mokestį daugiau pavojingų atliekų sudeginti bus pristatoma į tokių atliekų tvarkymo bendrovę „Toksika“.

„Pavojingų atliekų surinkėjai, daugiausia medicinos įstaigos, nebeveža šių atliekų į „Toksiką“, jos įvairiais būdais tampa nepavojingomis, tai mes aptarinėjome ir Antikorupcijos komisijoje, patenka į sąvartynus, o kartais ir į pamiškes. Pataisos leistų pagerinti šitos gamyklos veiklą, nes ji valstybinė, antra, tie, kurie surenka pavojingas medžiagas, nesukčiautų ir suvežtų atliekas į šią gamyklą, priešingu atveju pavojingos atliekos iš pamiškių bus renkamos valstybės lėšomis, nes vis tiek turės būti sutvarkytos “, - teigė E.Šablinskas.

Seimas sutiko, kad pataisos būtų svarstomos skubos tvarka ir įsigaliotų nuo 2017 metų. Toliau jas Seimas svarstys lapkričio 3 dieną.

Įmonės „ Toksika “ steigėja ir pagrindinė akcininkė, valdanti 92,51 proc. akcijų, yra Ūkio ministerija. 3,014 mln. eurų vertės sąvartyną bendrovė baigė įrengti 2015 metų pabaigoje, o 25,2 mln. eurų vertės deginimo įrenginį - 2013 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių