Sprendimas leisti savivaldybėms nustatyti pašalpų gavėjus tenkina ne visus

Seimas po svarstymo pritarė nuo kitų metų savivaldybėms perduoti kompensacijų už būsto šildymą ir vandenį skirstymą. Tikimasi, kad savivaldybės, savarankiškai nustatydamos pašalpų gavėjus, kompensacijas skirstys sąžiningiau.

Nuo praėjusių metų sausio savivaldybės jau savarankiškai sprendė, kam bus mokamos pašalpos. Penkioms savivaldybėms dar ankščiau, nuo 2012-ųjų sausio, kaip eksperimentas buvo perduotas savarankiškas ne tik pašalpų, bet ir kompensacijų už šildymą bei vandenį mokėjimas.

Tose savivaldybėse per 30 procentų sumažėjo pašalpų gavėjų ir jiems skiriamų lėšų. Esą savivaldybių darbuotojai, bendruomenės geriau žino, kam iš tikrųjų reikia paramos, o kas piktnaudžiauja, siekdamas ją gauti.

Jau sužinoję apie griežtinamą pašalpų ir kompensacijų gavimo tvarką, dalis žmonių neva patys jų atsisako, nes paaiškėjus apie gaunamas pajamas, jos nebesuteikiamos.

Nuo kitų metų ir pašalpų, ir kompensacijų mokėjimas būtų perduodamas savivaldybėms. Tam jau numatyta skirti 700 milijonų litų. Sutaupytomis lėšomis savivaldybėms leidžiama disponuoti savo nuožiūra. Kai kurie parlamentarai siūlė numatyti, kad šias lėšas taip pat privaloma skirti socialinėms reikmėms, o ne, pavyzdžiui, remontams ar automobiliams pirkti.

„Kaip pavyzdį duosiu Panevėžio m. savivaldybę. Ten skiriama pašalpoms nei daug, nei mažai – 17 mln. litų. Tai vasario mėn. miesto savivaldybė, tvirtindama biudžetą, priima, kad 30 procentų tų pinigų panaudos kitur. Jūs man pasakykite, kaip galima sugebėti per tokį trumpą laiką apibrėžti ribą, kurie žmonės piktnaudžiauja“, – stebisi Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys Povilas Urbšys.

„Mūsų tikslas yra ne sutaupyti, o sumažinti skurdą. Šiandien 124 tūkst. žmonių gauna pašalpas, 84 tūkst. žmonių, kurie gyvena žemiau skurdo ribos, išvis negauna pašalpų“, – aiškina Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Mečislovas Zasčiurinskas.

Kiti parlamentarai teigė, kad siūloma nauja tvarka daug pigesnė ir efektyvesnė.

„Kuo daugiau pasitikėsime savivalda ir bendruomenėmis, ir jų dalyvavimu skirstant pašalpas, tuo labiau teigiamas poslinkis bus“, – tikina Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Rimantas Jonas Dagys.

„[...] Mes siekiame tik vieno, kad nebūtų piktnaudžiavimų“, – sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė.

Galutinai dėl šio įstatymo priėmimo Seimas turėtų apsispręsti kitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

seniunijos korupcijos lizdai

seniunijos korupcijos lizdai portretas
seniuniju patalpos nepritaikytos nesciosiom ir invalidam,kodel sita problema nesprendziama valstybiniu ar miesto savivaldybiu lygiu,kodel nera skaidrumo apie seniunu atliktus darbus per kadencija,toks vaizdas,jog seniunai ten sedi tylei ir tikisi vel buti isrinkti,kad prabezdetu mokesciu moketoju pinigus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių