Sprendimas dėl skalūnų dujų konkurso laimėtojo - rugsėjį

  • Teksto dydis:

Vykstant teisiniams ginčams bei "Chevron" paprašius daugiau laiko susipažinti su įstatymų pataisomis, Aplinkos ministerijos komisija penktadienį atidėjo sprendimą dėl JAV energetikos bendrovės "Chevron" paskelbimo skalūnų žvalgybos ir gavybos konkurso laimėtoja.

Komisija dėl to spręs rugsėjo 16 dieną, žurnalistus informavo aplinkos viceministrė ir komisijos pirmininkė Daiva Matonienė. Anot jos, sprendimas atidėtas, nes to paprašė pats "Chevron", be to, teismuose vyksta ginčai dėl konkurso.

"Vyksta ginčai dėl konkurso, nes yra paduotas "Perkūno naftos" skundas dėl nepripažinto nugalėtojo šios įmonės. O dėl "Chevron" yra atidėta data iki rugsėjo 16 dienos, kada bus aiškiau sudėlioti visi poįstatyminiai aktai, tai yra po Žemės gelmių visi lydintieji įstatymai. Jie (Chevron - BNS) paprašė, kad dar būtų duotas terminas jiems išsiaiškinti visą teisinę aplinką", - penktadienį po komisijos posėdžio žurnalistams sakė D.Matonienė.

Anot jos, taip pat buvo įvertinta ir tai, kad visuomenė priešinasi skalūnų dujų gavybai. Tačiau D.Matonienė teigė, kad ji asmeniškai norėjo laimėtoją skelbti penktadienį.

"Komisija įvertino visus aspektus, tai vieną iš tų ir visuomeninę aplinką - visuomenės pasipriešinimą. Įvertino ir pačių investuotojų prašymus. Jeigu mano asmenine nuomone, aš buvau prieš, aš šiandien norėjau paskelbti nugalėtojus, nes manau, kad neaiški situacija nėra gerai", - teigė D.Matonienė.

Pasak viceministrės, visi poįstatyminiai aktai turėtų būti paruošti iki rugsėjo 1 dienos.

Lietuvos geologijos tarnybos vadovas Juozas Mockevičius sakė, jog dėl tokio sprendimo nėra prarandama laiko.

"Manau, kad laikas čia neprarandamas, nes būkim biedni, bet teisingi, jeigu šiandien net pareiškėjai teikia rašus, kad jie nenori tapti šiandien laimėtojais, jeigu visuomenė nepageidavo vakar, šiandien, gal ir rytoj nepageidaus... Nesu tikras, bet manau, kad ir Vyriausybė nebūtų labai laiminga, gavusi tokį nutarimo projektą ir sulaukusi protestų už Vyriausybės durų," - žurnalistams po komisijos posėdžio teigė J.Mockevičius.

Fizinių asmenų valdoma bendrovė "Perkūno nafta", kurios vienas partnerių - kol kas neįvardijamas britų investuotojas,dalyvavo konkurse žvalgyti dujų ir naftos išteklių Kudirkos-Kybartų plote vakarų Lietuvoje. Be to, jame varžėsi Nyderlandų energetikos paslaugų bendrovės "KS energy" antrinė bendrovė "Diseta".

Žvalgyti dujas ir naftą Šilutės-Tauragės plote, kur, manoma, yra skalūnų dujų, pretenduoja tik "Chevron".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių