„Sodra“: ar nesate skolingi sveikatos draudimo įmokų?

Pasitikrinti dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įsiskolinimų pirmiausia turi tie, kurie niekur nedirba ir nėra registruoti darbo biržoje, užsiimantys individualia veikla ar išvykę į užsienį, LRT RADIJUI sako „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Rytas Stalnionis. 

Jo teigimu, nemokant šių įmokų, kaupiasi įsiskolinimas, tad „Sodra“ turi teisę blokuoti skolininkų sąskaitas.

– Priminkite, kurie asmenys nedraudžiami valstybės lėšomis ir turi mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčius patys?

– Valstybės lėšomis draudžiamų asmenų yra tik keletas grupių, pavyzdžiui, studentai, pensininkai ir kt., visi tie, kurie dirba pagal darbo sutartis.

O susirūpinti ir suskubti pasitikrinti dėl PSD įsiskolinimų pirmiausia turėtų tie, kurie niekur nedirba ir nėra registruoti darbo biržoje. Taip pat savarankiškai mokėti PSD įmokas turi visi užsiimantys individualia veikla, dirbantys pagal verslo liudijimus.

– Kokio dydžio įmokas reikia mokėti tiems, kurie savarankiškai draudžiasi?

– PSD įmokos yra mokamos nuo minimalios mėnesinės algos (MMA) ir sudaro 9 proc. nuo šio dydžio. Iki 2016 m. liepos 1 d., kol MMA buvo 350 Eur, mokėti reikėjo 31,5 Eur, o nuo liepos 1 d., kai MMA padidinta iki 380 Eur, PSD įmoka – 34,2 Eur.

– Tuos 34 eurus reikia sumokėti kiekvieną mėnesį?

– Taip, dauguma žmonių moka iki kiekvieno einamojo mėnesio paskutinės dienos.

– Kas nutinka tiems, kurie nesusimoka?

– Visų pirma jie praranda PSD – tai ypač rizikinga žiemą, kai slidu ir nesudėtinga gauti traumą. Be to, nemokant šios įmokos kaupiasi įsiskolinimas. Kadangi „Sodra“ nuo šių metų administruoja visas PSD įmokas, esame įpareigoti valstybės jas surinkti, tad turime teisę taikyti priverstinio išieškojimo priemones.

– PSD mokesčius  svarbu susimokėti ne tik gyvenantiems Lietuvoje, bet ir išvykusiems į užsienį, jeigu jie nėra deklaravę išvykimo?

– Taip. Norime paraginti visus emigrantus, dirbančius ir gyvenančius kitose šalyse, pasitikrinti, ar jie šios įmokos įsiskolinimo nėra sukaupę. Padaryti tai paprasta – tereikia nueiti į „Sodros“ interneto svetainę ir ten, suvedus reikiamus duomenis, bus iš karto parodyta informacija, ar yra įsiskolinimas, ar ne.

Šis įsiskolinimas išvykusiems į užsienį susidaro būtent dėl to, kad išvykdami žmonės, nors to reikalauja gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas, nedeklaravo išvykimo. Kadangi mes nežinome, kad žmogus yra išvykęs, pagal įstatymą tą įmoką ir skaičiuojame, o įsiskolinimas kaupiasi. Panaikinti jį nėra sudėtinga – tereikia kuo greičiau deklaruoti išvykimą Gyventojų registro tarnyboje internetu ar nuvykus į vietą, taip pat visose šalyse, kuriose yra Lietuvos diplomatinės atstovybės.

Tiems, kurie išvyko anksčiau ir nespėjo ar pamiršo deklaruoti išvykimą, šiais metais dar yra galimybė tai padaryti pildant arba patikslinant Valstybinės mokesčių inspekcijos Gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją. 308 formoje reikia pažymėti, kad žmogus išvyko iš Lietuvos ir įvesti datą. Taip išvykimą galima deklaruoti net už penkerius praėjusius metus. Bet jau nuo 2017 m. sausio 1 d. tie duomenys nebebus naudojami perskaičiuojant PSD įmokos įsiskolinimus, todėl tai reikia padaryti šiemet.

– Kiek teisingi pranešimai, kad skolininkų gali būti labai daug ir kad metų pabaigoje gali būti blokuoti tūkstančiai sąskaitų?

– Nemokančių įmokų yra daug – apie 290 tūkst., jų bendra skola – apie 65 mln. eurų. Vis dėlto tam tikros priemonės jau pradėtos taikyti nuo vasaros – negalima sakyti, kad staiga būtent prieš Kalėdas imsime taikyti priverstinio išieškojimo priemones. Kadangi tai darome jau keletą mėnesių, taip pat labai aktyviai komunikuojame ir stengiamės pasiekti visas grupes, kurioms ši informacija gali būti svarbi, tai nėra nauja.

Bet, kaip minėjau, įspėjamasis signalas jau yra – iki to momento, kol nurašoma reikiama suma, blokuojama sąskaita. Tai nebus daroma visiems masiškai, bet šis signalas, manau, šiek tiek geresnis, negu gavus traumą atvykti į ligoninę ir sužinojus, kad nesi draudžiamas, už rankos ar kojos lūžio operaciją susimokėti didelę sumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kodėl nėra pasirinkimo galimybės? Aš nenoriu mokėti PSD ir sutinku esant reikalui "už rankos ar kojos lūžio operaciją susimokėti didelę sumą"

Anonimas

Anonimas portretas
Absurdiška sistema: dirbu pagal indivialią veiklą, tai kol neatlikau darbų sąskaita tuščia ir SoDra daro minusą sąskaitoje po 34 euro kiekvieną mėnesį, o pasirodo, kad draudimo neturiu, nors kai pinigai bus pervesti, jie draudimo pinigus gaus. Tai už ką kažin aš čia būsiu sumokėjąs???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių