Socialinio draudimo mokesčiai - kas ir kiek mokės?

Sportininkai ir atlikėjai nuo Naujųjų metų bus draudžiami visomis socialinio draudimo rūšimis, kaip ir dirbantieji pagal darbo sutartį. Tai leis jiems gauti senatvės pensiją, ligos, motinystės, nedarbo ar nelaimingų atsitikimų darbe pašalpas ir sveikatos draudimą.

Iki šiol sportininkai ir atlikėjai, sukakus pensiniam amžiui, atsidurdavo socialinių garantijų užribyje. Jie negaudavo savęs vertos senatvės pensijos, neturėjo ką parodyti bankui, imdami paskolą, nes nebuvo socialiai apdrausti.

Tačiau nuo 2009 m. sausio 1 dienos sportininkai ir kūrėjai naudosis tokiomis pat socialinėmis garantijomis, kaip ir kitų profesijų atstovai.

Tie sportininkai ar atlikėjai, kurie gauna tik pajamas pagal sportinės ar atlikėjo veiklos sutartis ir neturi tuo pat metu dar ir darbo sutarties su tuo pačiu asmeniu, yra draudžiami tik pensijų, motinystės ir sveikatos draudimu.

Šios nuostatos taikomos tik nuolatiniams Lietuvos gyventojams. Tai reiškia, kad užsieniečiai, laikinai dirbantys sporto klubuose (legionieriai) ar atlikėjai, trumpam atvykę koncertuoti į Lietuvą, ir neturintys čia darbo sutarčių, socialinio draudimo įmokų visai nemokės.

Numatyti keli įmokų tarifai, priklausomai nuo to, pagal kokias sutartis dirba sportininkas ar atlikėjas, ar šalia sportinės ar atlikėjo veiklos sutarties su darbdaviu yra sudaryta darbo sutartis ar ne.

Išimtis abiejų grupių sportininkams

2009 metais galios pajamų riba, iki kurios bus atskaitomos socialinio ir sveikatos draudimo įmokos. Nuo Naujųjų metų bus Įmokos bus išskaitomos iki 8928 Lt per mėnesį ribos. Pajamos virš šios ribos nebus apmokestinamos socialinio draudimo įmokomis.

Pavyzdžiui, jei asmuo 2011 metais gaus 1000 litų atlyginimą pagal darbo sutartį ir 1000 litų atlyginimą kaip sportininkas ar atlikėjas, tai nuo 1000 litų (darbo sutarties) 310 litų mokės darbdavys ir nuo antrojo 1000 litų (sportinės ar atlikėjo veiklos sutarties) 90 litų mokės darbuotojas. Pereinamuoju laikotarpiu, pvz., 2009-aisiais, įmokos atitinkamai pasiskirstys taip - 100 litų mokės darbdavys ir 70 litų darbuotojas.

Įmokos visais atvejais išskaitomos išmokant atlyginimą už sporto ar atlikėjo veiklą taip kaip ir gyventojų pajamų mokestis.

Autorinėms sutartims – visavertis statusas

Nuo 2009-ųjų  įsigaliojo ir naujos socialinio draudimo nuostatos kūrėjams, dirbantiems pagal autorines sutartis. Šias nuostatas palankiai įvertino ir dauguma kūrėjų, dirbusių pagal autorines sutartis, dėl to negalėjusių pretenduoti į senatvės pensiją. Dėl buvusios ydingos tvarkos bankai nė nežiūrėdavo į honorarų dydį. Būdavo reikalaujama, kad asmuo dirbtų pagal darbo, o ne autorinę sutartį.

Tie autoriai, kurie su užsakovu turi sudarę dar ir darbo sutartį, bus draudžiami visomis socialinio draudimo rūšimis, kaip ir dirbantys pagal darbo sutartį – pensijų, ligos/motinystės, nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe ir sveikatos draudimu. Įmokų tarifai yra tokie patys, kaip ir dirbantiems pagal darbo sutartį.

Tik autorinius atlyginimus gaunantys autoriai, neturintys tuo pat metu dar ir darbo sutarties su tuo pačiu darbdaviu, yra draudžiami tik pensijų, ligos/motinystės ir sveikatos draudimu. Tačiau jų įmokų tarifas yra atitinkamai mažesnis.

Kaip ir sportininkų bei atlikėjų, taip ir kūrėjų darbdaviams bus taikomas pereinamasis laikotarpis, per kurį įmokos į socialinio draudimo fondą bus mažesnės.

Tad 2011 metias, jei kūrėjas  gaus 1000 litų atlyginimą pagal darbo sutartį ir 1000 litų atlyginimą kaip autorius, tai nuo 1000 litų (darbo sutarties) 310 litų mokės darbdavys ir nuo antrojo 1000 litų (autorinės sutarties) 90 litų mokės darbuotojas.
Pereinamuoju laikotarpiu, pvz., 2009-aisiais, įmokos atitinkamai pasiskirstys taip - 100 litų  mokės darbdavys ir 70 litų darbuotojas.

Įmokos visais atvejais išskaitomos išmokant atlyginimą už autorinę veiklą taip, kaip ir gyventojų pajamų mokestis.


Šiame straipsnyje: mokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių