Socialdemokratai – už referendumą dėl naujos atominės jėgainės

Seimo opozicijai priklausantys socialdemokratai neskuba atsakyti į premjero Andriaus Kubiliaus kvietimą politinėms partijoms pasirašyti susitartimą dėl trijų svarbiausių strateginių energetikos projektų įgyvendinimo - jungčių su Švedija ir Lenkija, Visagino atominės elektrinės ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje statybų.

Tačiau SGD terminalo statybą remiantys socialdemokratai nori, kad dėl naujos jėgainės statybos pirmiausia savo nuomonę referendume pasakytų šalies gyventojai.

„Apie kai kuriuos projektus nežinome, kokia jų kaina, kiek kainuotų suskystintų gamtinių dujų terminalas, kiek kainuotų suskystintųjų dujų pardavimas, įskaičiavus investicijas, laivo pirkimą. Bet mes pasisakome, kad terminalas, kaip alternatyva gamtinėms dujoms, toks objektas prioritetinis ir svarbus Lietuvai. Kalbant apie Visagino atominę elektrinę, norime sužinoti, kiek kainuos elektros energija - kokia bus galutinė pardavimo kaina, įskaitant gamybos ir kapitalo kaštus“, - pirmadienį spaudos konferencijoje informavo parlamentinės opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius.

„Mes pasisakome, kad būtų organizuojamas referendumas ir gyventojai galėtų aiškai išreikšti poziciją dėl elektrinės reikalingumo mūsų valstybei“, - pareiškė jis.
Seimas praėjusį antradienį priėmė svarstyti opozicinių frakcijų siūlymą kartu su Seimo rinkimais spalį rengti patariamąjį referendumą dėl atominės jėgainės statybos.

Referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos taip pat inicijuoja ir piliečių grupė, kuri turi per tris mėnesius - iki birželio 27 dienos - surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų.

Ekonomikos komiteto narės Birutės Vėsaitės teigimu, ketinamas statyti SGD terminalas - per brangus. Parlamentarė pasigenda laivo išpirkimo kainos: „Po10 metų nuomos, kai kasmet už nuomą mokėsime po 180 mln. litų, laivo išpirkimo kaina nėra aiški. Ji yra komercinė paslaptis ir Seimo nariai neinformuojami“, - kalbėjo B.Vėsaitė.

Pasak jos, esą „labai keista, kodėl iš pradžių perkamas brangus laivas, o po to ieškoma dujų“: “Ar neatitiks taip, kad suskystintų dujų terminalo dujos bus brangesnės negu tiekiamos iš „Gazprom“, - prognozavo B.Vėsaitė.

Parlamentarei kyla klausimas, kas jeigu naujos elektrinės projektas nebus įgyvendintas, liks atsakingas už Lietuvos patirtas išlaidas atliekant parengiamuosius statybos darbus, pavyzdžiui, išmokas konsultantams, kelių gabenti elektrinės statybai reikalingus įrengimus tiesimą.

Skaičiuojama, kad nauja atominė elektrinė, kuri bus pastatyta 2020-2022 metais, kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų) - 50-70 proc. šios sumos, arba 9-12 mlrd. litų ketinama skolintis, o likusias lėšas - daugiau nei 5 mlrd. litų - investuotų būsimos bendros įmonės akcininkai - „Hitachi“, Visagino atominė elektrinė, „Latvenergo“, „Eesti energia“, galbūt ir kiti investuotojai. Lietuva turėtų valdyti 34 proc. būsimos naujos elektrinės valdymo įmonės akcijų, kitų akcininkų dalis kol kas yra derybų objektas.

„Klaipėdos nafta“ šiemet ketina skelbti dujų tiekimo SGD terminalui konkursą, o tiekimo sutartį tikimasi pasirašyti antroje metų pusėje. Planuojama, kad SGD terminalas pradės veikti 2014 metų pabaigoje. Pirmaisiais metais tikimasi perpumpuoti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų. Planuojama, kad SGD terminalo pajėgumas būtų 2-3 mlrd. kubinių metrų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
cha cha cha pasakysiu kaip daromos aferos kai turi tai ko reikia . 1. galima rinkti parasus ir kelti save i aukstumas kaip kovotoja pries blogi , bet , ateina ta diena kai reikia priduot prarasus ir ka gi tu darai kai turi 299 999 parasu ir 300 001 parasu , o darai tai taip kaip suplanuota jei esi gaujos atstovas ; 1 variantas : neberenki daugiau parasu kad neperkopt ribos . 2 variantas : perkopi reikiamu parasu riba --- bet zinai kiek is tu parasu yra padirbti - kad juos veliau anuliuotu . 3 variantas gaujos nariai anuliuoja tam tikra parasu skaiciu . 4 variantas pigus gaistras . 5 variantas ligos ir panasiai . 6 variantas jei ir butu suringti parasai dar yra gaujos uznugaris referendumo balsu skaiciavime . 7 variantas padirbti pasirasiusieji --- juk zmogus negali pasitikrint ar jis kadanors balsavo uz kazka . 8 naujas seimas nauji aferistai prastums . Taip kad kas dar tikit saziningumu ltu tai jus debiloidai . Paklauskit saves jei viskas sazininga tai kodel viskas slepiama .

666

666 portretas
paklauskit saves kodel parasus renka keletas zmogeliu o ne pavyzdziui 35000 zmoniu kuriuos surast butu visiskai nesunku ir kurie per savaite surinktu reikiamu parasu skaiciu . O dabar pasidomekit kaip skaiciuojami balsai seimo rinkimuose , prezidento ir t.t. kiek is jusu ten dalyvavo ? kiek is jusu mate kaip balsuojama ? kiek is jusu tiki situ gauju sukurtu spektakliu . Norit pamatyt tikra spektakli ir suprast kaip jie puikiai vaidina ? isijunkit tv ir ziurekit i manieras kalbejimo tempa , issireiskimus , drabuzius , pareiskimus . Tuomet suprasit kas yra tikroji mafija ir kaip ji veikia kurdama istatymus palankius sau paskiriant algas kad liktu patenkinti atpirkimo oziai kurie atstovauja gauja , bet istatymai per daug ne neteisingi kad neissiduoti bet palikt galimybe issisukti senaties terminai ir t.t. .

Tiesiai šviesiai

Tiesiai šviesiai portretas
Jei lietuviai pradėtų mąstyti kaip estai, tai tokie prorusiški socdemai seniai būtų išspirti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių