Socialdemokratai siūlo naujų mokesčių

Valdančiųjų koalicijai priklausantys socialdemokratai siūlo naujų mokesčių ir kitų pakeitimų.

Keturi tarifai

Lietuvoje nuo 2018 metų liepos siūloma įvesti progresinius mokesčius. Trys Seimo valdantiesiems priklausančių socialdemokratų nariai siūlo keturis - 15-20 proc. - gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifus.

Tokias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas Seime ketvirtadienį užregistravo socialdemokratai Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas, Biudžeto ir finansų bei Audito komitetų nariai Andrius Palionis ir Rasa Budbergytė.

Parlamentarai siūlo nuo 2018 metų liepos pajamoms, kurios per metus neviršytų 20 tūkst. eurų, taikyti 15 proc. GPM tarifą, pajamų daliai nuo 20 tūkst. iki 30 tūkst. eurų - 16 proc., nuo 30 iki 40 tūkst. eurų - 17 proc., o didesnėms kaip 40 tūkst. eurų - 20 proc. tarifą. Šie tarifai būtų taikomi apskaičiuojant ir deklaruojant 2019 metų ir vėliau gautas pajamas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis rugpjūčio pradžioje teigė, jog pritartų progresinių mokesčių įvedimui. Atsakydamas į šį pareiškimą premjeras Saulius Skvernelis tada sakė, jog kitais metais nebus naujų mokesčių.

„Aš laikausi tos pozicijos ir Vyriausybė laikosi tos pozicijos, kuri buvo išsakyta kalbant apie mokestines pertvarkas, kad 2018 metais nebūtų jokių naujų mokesčių, o mes privalome šiandien susitvarkyti su ta mokestine aplinka ir mokestiniais įstatymais, kurie yra ir galbūt neefektyviai veikia“, - rugpjūčio 9-ąją žurnalistams po Vyriausybės posėdžio kalbėjo S.Skvernelis.

Apmokestinti daugiau NT

Socialdemokratai siūlo nuo 2018 metų liepos 1-osios apmokestinti daugiau nekilnojamojo turto.

Siūloma trečdaliu sumažinti maksimalią neapmokestinamo nekilnojamojo turto vertę ir tokiu būdu skatinti atsakingas ir tinkamai pasvertas fizinių asmenų investicijas į nekilnojamąjį turtą, įsigyjamą tikintis investicinės grąžos.

Tokias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas Seime ketvirtadienį užregistravo A. Sysas, A. Palionis ir R. Budbergytė.

Jie siūlo atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio tik tuos gyventojus, nuosavybės teise turinčius gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, žuvininkystės, ūkio, mokslo, inžinerinės, religinės, poilsio paskirties statinių ar patalpų, kurių vertė neviršija 150 tūkst. eurų – maždaug 32 proc. mažiau negu dabar. Iki šiol maksimali neapmokestinamo nekilnojamojo turto vertė negali viršyti 220 tūkst. eurų.

Šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų iki 18 metų ar neįgalius vaikus, neapmokestinamo nekilnojamojo turto vertė būtų didinama 30 procentų.

R. Budbergytė BNS pripažino, kad jeigu Seimas pataisas priims, bus apmokestinama daugiau gyventojų nekilnojamojo turto, tačiau, pasak jos, tai nepalies daug gyventojų.

„Palies (apmokestinamo turto kartelės nuleidimas - BNS), bet labai nedidelį skaičių. Bet tikrai nepalies tų, kurie gyvena normaliuose butuose“, – BNS teigė ji.

R. Budbergytė negalėjo pasakyti, kiek dėl to papildomai įplauks į biudžetą pajamų. Parlamentarė taip pat pabrėžė, kad pataisos, kurios leis daugiau nekilnojamojo turto apmokestinti, teikiamos atsižvelgiant į socialdemokratų pažadą rinkėjams apmokestinti tik brangų turtą.

Nekilnojamojo turto mokesčio tarifas, kurį nustato kiekviena savivaldybė atskirai, gali kisti nuo 0,3 procento iki 3 proc. turto mokestinės vertės, be to, savivaldybės savo biudžeto sąskaita gali atleisti mokesčių mokėtojus nuo šio mokesčio arba jį sumažinti.

Didinti vaiko pinigus

Vaiko pinigai nuo 2020 metų per mėnesį gali siekti 122 eurų, o iki tol - 30-60 eurų. Jie būtų mokami visiems tėvams, neatsižvelgiant į jų gaunamas pajamas.

Tokias Išmokų vaikams įstatymo pataisas Seime ketvirtadienį užregistravo socialdemokratai A. Sysas, A. Palionis ir R. Budbergytė.

Nauji vaiko pinigų dydžiai galėtų įsigalioti nuo 2018 metų liepos, jeigu Seimas priims pataisas.

Iki 2018 metų pabaigos kas mėnesį būtų skiriama 30 eurų išmoka, iki 2019 metų pabaigos - 60 eurų, o nuo 2020 metų vaiko pinigai būtų tokio dydžio, kokios tuo metu būtų valstybės remiamos pajamos. Dabar jos siekia 102 eurus, bet Sauliaus Skvernelio Vyriausybė nuo 2018 metų jas žada didinti iki 122 eurų. 

Išmokos būtų mokamos kiekvienam vaikui ir globotiniui nuo gimimo dienos iki 18 metų.

2018 metams dėl padidintų išmokų vaikams biudžete reikėtų papildomai numatyti 16,4 mln. eurų.

Nemokamas maitinimas visiems

Du Seimo socialdemokratai siūlo, kad nuo kitų metų rugsėjo nemokamą maitinimą gautų visi vaikai, besimokantys pagal ikimokyklinio ar pradinio ugdymo programas.

Tai numatantį įstatymo projektą parengė ir įregistravo A. Sysas, A. Palionis. Anot jų, tai būtų parama šeimoms, auginančioms vaikus, o vaikai gautų visavertį, subalansuotą maistą.

Šiuo metu nemokamą maitinimą gauna socialiai remtinos šeimos.

Socialdemokratų skaičiavimu, norint skirti nemokamą maistą visiems ikimokyklinukams ir pradinukams papildomai valstybės biudžete reikėtų rasti 26,4 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: NTmokesčiaisocialdemokratai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tautos stebetojas

Tautos stebetojas portretas
Siulyciau apmokestinti socialdemokratizma. Eilini socdema - 365 eurai metams, aukstesnius - iki 3650 euru metams. Vistiek jie pavagia daugiau mokesciu moketoju pinigu.

Anonimas

Anonimas portretas
senas zaidimas pries artejancius rinkimus.kaip,jie visi atsibodo,kegebesninkai ir komunegos

Siaubas

Siaubas portretas
Rodos iš savo pinigų viską mokės. Didina normaliems žmonėms mokesčius, kad galėtų asocialams pinigus mokėt didesnius 'vaikams' tipo tik i tevu saskaitas banke. Siaubas. Duokit geriau soc. paslaugu ar aprupinima maistu, ar nemokamus burelius, dienos centrus, o ne tevams ant snapso....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių