Skundžiantiems viešuosius pirkimus – didesni mokesčiai

  • Teksto dydis:

Viešųjų pirkimų dalyviai, skundžiantys perkančiųjų organizacijų sprendimus, nuo liepos turės mokėti iki 5 tūkst. eurų žyminį mokestį. Maksimalus mokestis būtų mokamas, jei teismui skundžiamasi jau paskelbus nugalėtoją.

Seimas ketvirtadienį priėmė atitinkamas Civilinio kodekso pataisas: už balsavo 72, prieš - 6, o susilaikė 23 Seimo nariai.

Audito komiteto vadovė Ingrida Šimonytė aiškino, kad yra svarbu išgryninti tuos atvejus, kai apskundžiamas nugalėtojo išaiškinimas.

„Didelių verčių konkursuose nepagrįstas skundaliojimasis iš tikrųjų sukelia labai daug problemų tuos projektus įgyvendinant, ypač po to, kai nugalėtojas yra išaiškintas“, - teigė ji.

Teikiant ieškinius dėl mažos vertės pirkimų, žyminis mokestis sieks 300-350 eurų, dėl supaprastintų pirkimų - 1-2 tūkst. eurų o dėl tarptautinių - 3-5 tūkst. eurų. Mokesčio dydis priklausys nuo to, kada pateiktas ieškinys - po ar prieš perkančiosios organizacijos pranešimą apie jos sprendimą nustatyti laimėtoją.

Žyminis mokestis bus imamas už kiekvieną ieškinį - pradinį, priešieškinį, pareiškimą dėl ikisutartinių santykių, trečiojo asmens, pareiškusio savarankišką reikalavimą dėl ginčo, pareiškimą jau pradėtoje byloje,ar ypatingosios teisenos bylose.

Įvesti žyminį mokestį pasiūlęs Seimo Audito komitetas anksčiau yra teigęs, kad dabartinė tvarka sudaro sąlygas konkursus pralaimėjusioms įmonėms piktnaudžiauti ir reikšti nepagrįstus skundus.

Per pirminius svarstymus buvo siūloma skundžiantiems pralaimėtus konkursų rezultatus nustatyti 2 proc. sandorio dydžio mokestį. 

Viešųjų pirkimų tarnybos tyrimas parodė, kad 2015 metais teismuose buvo 320 bylų, susijusių su viešaisiais pirkimais, - 148 ieškiniai  buvo atmesti, 28 bylos nutrauktos, 16 ieškinių  palikti nenagrinėti, 10 - grąžinti ieškovams ir tik 68 ieškiniai  buvo patenkinti.


Šiame straipsnyje: viešieji pirkimaikonkursai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintas

Gintas portretas
Gerai ,jeigu įmonė didelė ,tai viešiesiems pirkimams yra skiriami atskiri etatai ir žmonės gali nuolat dalyvauti įvairiuose seminaruose .Bet ką daryti,kai tokie pirkimai yra tiesiog primetami prie turimų pareigybių ir lėšų skirtų tobulėjimui šioje srityje ,kaip ir nėra o šį atsakingą darbą turi dirbti be jokio atlygio ir dar nežinai ,ar tai viskas yra daroma teisingai .Manyčiau ,kad viešieji pirkimai turėtų būti tik toms įmonėms,kurių biudžetas siekia didžiules sumas o mažiesiems- nemanau,kad tai turėtų būti taikoma.

s

s portretas
Tvarkom dokumentus ir ruošiam projektus atsijungimui nuo centralizuotų šilumos tiekėjų, tiek visam namui tiek atskiriems butams. Ilgametė darbo patirtis, pasiekti rezultatai, atjungti objektai, garantuoja, kad bus pasiekti pageidaujami rezultatai. Dirbam atsakingai. Į visus jums rūpimus klausimus maloniai atsakysime. Tel. +370 635 35351
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių