Skirtumas tarp šalies energetikos scenarijų – 9 mlrd. litų

Pigiausias elektros energetikos plėtros scenarijus Lietuvoje būtų neriboti rinkos ar elektros importo, brangiausias - statyti atominę jėgainę, o skirtumas tarp jų per 60 metų siektų 9 mlrd. litų, sako premjero patarėjas. Pasak Tomo Garasimavičiaus, lyginant vien tik investicijas į du prioritetinius scenarijus - su Visagino atomine elektrine ir be jos - skirtumas siektų 3 mlrd. litų.

Anot jo, tokios išvadose pateikiamos darbo grupės pasiūlymuose dėl energetikos strategijos krypčių, - Lietuvos energetikos institutas analizavo apie 70 galimų scenarijų.

„Pats pigiausias scenarijus - kuriame nenustatyti jokie apribojimai - nei technologiniai, nei importo, reiškia - elektros energetikos sistemai paliekama vystytis rinkos sąlygomis. Brangiausias scenarijus - kuriame nustatomas ženklus energijos importo ribojimas ir privalomai vystoma didelės apimties vietinė gamyba“, - ketvirtadienį Lietuvos radijui sakė T. Garasimavičius.

Anot jo, skirtumas tarp šių scenarijų diskontuotomis sumomis (dabartine verte) yra apie 17 proc. ir siekia 9 mlrd. litų per visą laikotarpį - iki 2080 metų.

„Jeigu kalbame apie du scenarijus, kurie iš tų visų buvo atrinkti kaip prioritetiniai - vienas yra su Visagino atomine elektrine, kitas - be. Skirtumas tarp tų scenarijų siekia iki 3 mlrd. litų investicijoms į gamybą“, - kalbėjo T. Garasimavičius.

Anot jo, scenarijuje buvo vertinama Visagino atominės elektrinės gaminamos elektros kainos savikaina, ji lyginama su prognozuojamomis kainomis Skandinavijos „NordPool“ rinkoje, taip pat įvertinamos įvairios paskolų galimybės, netikėti scenarijai, statybų vėlavimas.

Seimui ketvirtadienį bus pateikti Vyriausybės sudarytos darbo grupės pasiūlymai dėl energetikos strategijos krypčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių