Skalūnų dujų konkurso komisija rinksis sausį

  • Teksto dydis:

Aplinkos viceministrės Daivos Matonienės vadovaujama nauja skalūnų dujų konkurso komisija pirmą kartą turėtų susirinkti kitų metų sausio pradžioje. Pirmajame posėdyje bus stengiamasi sudėlioti būsimą veiksmų planą.

„Planuojame artimiausiu metu susirinkti, todėl kad mes dar tiksliname sąrašą, yra komisijos pasikeitusi komisijos sudėtis. Nebeliko Teisingumo ministerijos atstovo. Komisijoje dalyvauja Ūkio ministerijos, Energetikos ministerijos, Aplinkos ministerijos ir Geologijos tarnybos atstovai“, - spaudos konferencijoje sakė D.Matonienė.

„Turėsime aptarti visą esame situaciją, kontekstas pasikeitęs - kainų (naftos - BNS) svyravimai nėra naudingi mūsų atžvilgiu, turėsime pasikalbėti dėl SPAV, ar reikia tai teritorijai papildomo strateginio poveikio aplinkai vertinimo“, - pridūrė D.Matonienė.

Viceministrė anksčiau BNS sakė, kad būsimo konkurso sąlygos iš esmės nesiskirs su pirmojo, iš kurio pasitraukė JAV energetikos milžinė „Chevron“.

Seimas gruodžio pradžioje nustatė, kad nuo 2015 metų skalūnų dujų gavyba pirmus trejus metus, bet ne ilgiau kaip iki 2020 metų, bus apmokestinama 1 proc. tarifu. Vėliau jis sieks 15 procentų. Įstatymo pataisas dar turi pasirašyti prezidentė.

Lietuvos valdžiai pakeitus mokesčių, teisinę ir reguliavimo aplinką, pernai metų spalį JAV energetikos įmonė „Chevron“ pasitraukė iš skalūnų dujų gavybos konkurso ji buvo vienintelė jo dalyvė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ar mūsų valdžios ponai norėtų gyventi kaime, kur išgaunamos skalūnų nafta ir dujos? Garantuotai ne. Pramonine zona paverstas kaimas, sunkios technikos suardyti melioracijos įrengimai, užterštas oras ir vanduo, nuolatinis triukšmas ir dulkės. Pavojų sveikatai yra daug, ne visi tie pavojai yra pilnai žinomi, nes ši technologija yra santykinai nauja. Tokias išvadas apie skalūnus padarė Niujorko valstijos pasamdyti mokslininkai. Remdamasis šiomis išvadomis, Niujorko valstijos gubernatorius ką tik uždraudė skalūnų resursų gavybą Niujorko valstijoje (žiūrėk čia) [1]. Nejaugi Lietuvos valdžioje neliko dorų išsilavinusių žmonių? Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių