Siūlomas teisingesnis mokėjimas už naudojimąsi liftais

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narys Linas Balsys įregistravo Civilinio kodekso pataisas, kuriomis siekia teisingiau reglamentuoti mokesčių rinkimą už bendrosios dalinės nuosavybės naudojimą. Į šią nuosavybę pagal dabar galiojančius teisės aktus patenka liftai, balkonus laikančios ir kitos pagrindinės namo konstrukcijos.

Pasak L. Balsio, daugiausia skundų sulaukiama iš pirmuose aukštuose gyvenančių daugiabučių gyventojų, kurie, neturėdami poreikio ir nesinaudodami liftu, vis tiek turi mokėti lygią dalį už jo išlaikymą ir remontą, nes jie laikomi bendrosios dalinės nuosavybės bendrasavininkiais.

„Taip numato dabar galiojantis Civilinis kodeksas, todėl siūlau jį pataisyti taip, kad bendrosios dalinės nuosavybės išlaikymo kaštai būtų proporcingai paskirstomi tarp gyventojų pagal jų iš turimos dalinės nuosavybės gaunamą naudą. Pavyzdžiui, pirmojo aukšto gyventojai negauna jokios naudos iš lifto, nebent leistųsi į požeminį garažą. Tuo metu gyvenantieji devintame namo aukšte gauna didžiausią naudą iš lifto, nes juo kasdien daug naudojasi. Būtų logiška, kad jiems tektų ir didesnė liftų išlaikymo našta. Tokia kaštų padengimo sistema būtų teisingesnė ir sąžiningesnė, nes rečiau liftais besinaudojantys gyventojai už jų eksploatavimą mokėtų mažiau“, – sakė L. Balsys

Ši pataisa taip pat leistų tarp daugiabučio namo gyventojų teisingiau paskirstyti ir kitų bendrosios nuosavybės objektų, tokių kaip balkonus laikančių namo konstrukcijų, išlaikymo, priežiūros ir remonto išlaidas.

Priėmus naujas Civilinio kodekso nuostatas, Vyriausybė ar jos įgaliota institucija turėtų nustatyti gaunamos naudos iš bendrosios dalinės nuosavybės objektų apskaičiavimo metodiką ir pasiūlyti tvarką, kaip ši metodika galėtų būti įgyvendinama, renkant rinkliavas ar kaštų padengimo įmokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daugiabučio gyventojas

Daugiabučio gyventojas portretas
Reikia greičiau priimti pasiūlytas pataisas dėl naudojimosi liftu.Kodėl mes ,1-2-ų aukštų gyventojai turime mokėti už tai,kuo mes nesinaudojame, antrame aukšte liftas nestoja,užmūrytas.Būna, kad nuomojamame 4-ių kamb. bute gyvena po 2-i šeimas (7-8 žmonės,įskaitant vaikus).Vaikai zuja žemyn-aukštyn, mamytės su didžiausiais vežimais.Bet mokame vienodai.Dar sako, kad butų savininkai negali aiškintis,kiek žmonių gyvena išnuomotame bute.Ir dar apie buhalterės savivalę.Mes ,daugiabučio namo gyventojai ,susirinkime buvome nusprendę, kad už naudojimasi liftu moka tik nuo 3-io aukšto. Taip buvo iki tol, kol nepajudinome bendrijos pirmininko "grupuotės".Kai vieno namo susirinkimo metu,netikėtai buvo pakeistas vienas iš grupuotės Tada nuo sekančio mėnesio buhalterė savavališkai ,nesušaukusi namo gyventojų susirinkimo ,pradėjo mokesčius už lifto naudojimąsi skaičiuoti visiems 1- 2-ų a.gyventojams.Paaiškino ,kad remiasi teismų praktika? Kur Įstatymas leidžiantis per mėnesį atsiskirti nuo bendrijos

Ta pati

Ta pati portretas
Pakaunietis.As irgi nesuprantu Mano busto valandos kaina. Kai minimalus valandinis 3.60 is kur 29e? Kodel siuksliu salintuvo atkimsimui sugaistama 10min. saskaita 40e. ? Ir ateina , letai letai, du vyrukai? Darbas su pagaliu stipriai pastumt....

Ta pati

Ta pati portretas
Zinovui- durniu laivas.Kiek tau metuku, kad toks bukas. Pirmas aukstas uz siluma moka vienodai, kai virs galvos gyvenanciu butuose taskentas, vaiksto su triusikais ziema, o mes su striukemis .Vasara , karsta diena is rusio sklnda smarve , nuo siuksliu irgi ,ir visi parazitai lipa i buta! Pastovus triuksmas, siukslynas ir purvas paliekamas prie pirmo auksto gyventoju butu.32 butu nuolatinis zviegimas .. Langus ir orlaides neatidarysi ypac rytais, nes butai prisipildo masinu ismetamomis dujomis.Si problema jau skundziama ypac Pilaitrs gyventoju.... Ir dar daug blogu dalyku kencia pirmas aukstas. Dar, kodel lentas pjaunaye rusi, o ne savo bute? Visi i rusi - remontuotis, jusu 32butai! Mes jums nekenkiame, palyginus su jumis.Ir kodel turi rinkti jusu siuksles? Valytoja nenesa i bendras kruvas jusu spiteles, sofas.... jus sumetate po pirmo auksto langais! Apsigyvenome pries 50m. gyventojai buvo paprasti , tvarkingi ir su protu draugavo. O dabar , nauja karta, tokie kaip tamsta - gobsumas..
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių