Siūloma neapmokestinti kriminalinės žvalgybos bendradarbių pajamų

Seime svarstoma idėja nuo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) atleisti pajamas, kai kurių žmonių gaunamas už slaptą bendradarbiavimą su kriminaline žvalgyba.

Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos vadovas „valstietis“ Dainius Gaižauskas siūlo šių pajamų neapmokestinti 15 proc. GPM tarifu. Dabar šį mokestį sumoka ne lėšų gavėjas, bet valstybė. Tačiau, skirtingai negu etatiniams agentams, į šias pajamas neatsižvelgiama, skaičiuojant pensiją, „Sodros“ ar kitas išmokas.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas minimalia balsų persvara šią savaitę nepritarė tokiam D. Gaižausko siūlymui. Pasak jo, komiteto nariams pritrūko informacijos.

„Tai (komiteto sprendimas – BNS) nereiškia, kad ir Seimas nepriims, pristatysiu smulkiai ir tada Seimas apsispręs“, – BNS sakė D. Gaižauskas. 

Anot jo, Gyventojų turto deklaravimo įstatymas nereikalauja, kad būtų deklaruojamas ir apmokestinamas turtas, gautas už pagalbą, slaptai bendradarbiaujant su kriminaline žvalgyba. Jis mano, kad tokia nuostata turėtų būti taikoma ir iš to gautoms pajamoms.

„Kada valstybė perka informaciją (iš privataus žmogaus – BNS) kriminalinės žvalgybos uždaviniams įgyvendinti, ji neturėtų už tai mokėti mokesčių“ – pridūrė politikas.

Parlamentaras sako, kad tokias išmokas savo bendradarbiams moka septynios institucijos, todėl norima suvienodinti tvarką. D. Gaižausko teigimu, tokį sprendimą siūlo ir Valstybės kontrolė.

Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos patarėjas Alfredas Veleckis Biudžeto ir finansų komitete teigė, kad už bendradarbiavimą atlygį gaunantys žmonės negali pasinaudoti įvairiomis mokesčių lengvatomis.

Anot jo, informacija apie juos yra valstybės paslaptis. Ją atskleidus, pasak A. Veleckio, „kitų valstybių žvalgybos galėtų spręsti apie mūsų pajėgumus“.

Finansų ministras Vilius Šapoka komiteto nariams pranešė, kad šiuo metu tokie žmonės nedeklaruoja pajamų iš nenuolatinės agentūrinės veiklos.

Komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas mano, kad neapmokestinant tokių pajamų, svarbią informaciją suteikiantiems asmenims būtų galima mokėti didesnį atlygį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Milžiniškais žingsniais keliaujame į policinę valstybę
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių