Siūlymai dėl GMO ir alyvų atliekų tvarkymo – kitą savaitę

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerijos pasiūlymai iki 10 kartų didinti baudas už draudžiamų genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) auginimą bei jų pardavimą, taip pat griežtesnes baudas už neteisėtą alyvos atliekų tvarkymą bus svarstomi kitą savaitę.

Vyriausybė trečiadienį nutarė du nutarimus, kurias siūloma keisti Administracinių nusižengimų kodeksą, apjungti ir svarstyti kitą savaitę.

Aplinkos ministerija trečiadienį Vyriausybei siūlė asmenis, kurie nėra autotransporto priemonių ir kitų mašinų tepalų atliekų tvarkytojai, už jų deginimą ar neteisėtą tvarkymą bausti nuo 250 iki 540 eurų.

Be to, kodekso įstatymo projekte numatyta, kad už Europos Sąjungoje neįteisintų GMO auginimą būtų taikoma 5-6 tūkst. eurų bauda vietoj šiuo metu galiojančių 300-580 eurų.

Be to, už ES leidžiamų, bet Lietuvoje uždraustų GMO auginimą, siūloma bausti 4-5 tūkst. eurų bauda, už sėklų ir ūglių, turinčių GMO priemaišų platinimą, - 3-4 tūkst. eurų (šiuo metu - 550-1500 eurų), nepranešusiems apie GMO auginimą - 2-3 tūkst. eurų, o tiekiantiems GMO į rinką - 500-1500 eurų (dabar - 300-580 eurų). Už netinkamą GMO ženklinimą siūloma skirti 200-500 eurų baudas.

Lietuva yra uždraudusi savo teritorijoje auginti GMO. Pagal pernai priimtą ES teisės aktą valstybės narės gali riboti arba drausti GMO auginimą, net jei ES tai leidžia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
JAV mokslininkas Norman Ernest Borlaug–, naujų atsparių javų veislių genetiniais metodais kūrėjas. Jo dėka tarp 1965 ir 1970 metų javų derlius Indijoje ir Pakistane beveik padvigubėjo. Šis progresas vadinamas Žaliaja revoliucija. Borlaug veikla išgelbėjo virš milijardo žmonių gyvybes nuo bado mirties.1970-aisiais Norman Borlaug buvo apdovanotas Nobelio taikos premija.Vėliau mokslininkas savo metodais pagelbėjo padidinti maisto kiekį Kinijoje ir Afrikoje. Tačiau tamsuolių jis užsipuolamas, kad naudojo genetinius metodus...dabar ,,žaliųjų“ pavadintus GMO.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių