Siūloma griežtinti ekologiškų produktų ženklinimą

Liberalcentristas Andrius Burba siūlo įvesti nacionalinį prekių ekologiškumą liudijantį ženklą, kuriuo produktai galėtų būti žymimi tik gavus Vyriausybės įgaliotos institucijos leidimą.

Parlamentaras spaudos konferencijoje trečiadienį aiškino, kad šiuo metu ekologiškų produktų ženklus Lietuvoje praktiškai gali dalinti bet kas ir dažnai tokiu ženklu prekės žymimos nepelnytai.

Jis sakė matantis, kad žmonės, perkantys neva ekologiškas prekes ir už jas mokantys brangiau, būna apgaudinėjami.

Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas A.Burba yra užregistravęs pataisas, kurios, jo vertinimu, pažabotų gamintojus, pardavėjus bei kitus subjektus, tiekiančius Lietuvos rinkai maisto ir ne maisto produktus, ir panaikintų galimybes klaidinti vartotojus.

Pataisomis siūloma įtvirtinti, jog Lietuvoje parduodami maisto ir ne maisto produktai kaip ekologiški ženklinami tik tuo atveju, jei yra gautas Vyriausybės įgaliotos institucijos leidimas. Produktų ženklinimui siūloma naudoti nacionalinį ekologinį ženklą ar ženklus.

Toks ženklinimas būtų atliekamas gamintojo, importuotojo, pardavėjo ar platintojo lėšomis. Leidimas negalėtų būti suteikiamas, jei maisto ar ne maisto produkto sudėtyje būtų neekologiškų elementų.

Pasak A.Burbos, konkrečius ekologiško produkto kriterijus turėtų apibrėžti kompetentinga institucija. Jo manymu, tai turėtų būti Sveikatos apsaugos ministerija.„Aš sukuriu tiktai šiais aktais teisinę bazę atsirasti tokiai tvarkai“, - spaudos konferencijoje aiškino A.Burba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių