Siūloma atidėti nuomos mokėjimą karantino paliestam verslui

Seimo Ekonomikos komitete ketvirtadienį pristatytas siūlymas karantino metu sudėtingą situaciją patiriančioms įmonėms atidėti nuomos mokėjimą. Šio siūlymo svarstymui nutarta įkurti darbo grupę.

„Pasiūlymas yra toks, kad nuomos mokesčius būtų galima atidėti kaip paskolų atidavimą ir kad nuoma būtų išdėstyta per vėlesnius mėnesius“, – sakė siūlymą pristatęs Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Dainius Kreivys.

Komiteto narys Jurgis Razma sakė, kad siūlymas gali sukelti sunkumų nuomos verslui.

„Tas pasiūlymas atrodo logiškas padėti verslui dėl nuomos kaštų, bet jei eisime ta grandinėle toliau, tai kyla klausimas, kaip nuomos verslui verstis, jei jis turi suplanuotą paskolų atidavimą bankui grafiką, o (mokėjimą – ELTA) nori išdėstyti ilgame laikotarpyje arba atidėti. Tai nėra tokie paprasti dalykai“, – sakė J. Razma.

Lietuvos banko (LB) valdybos narys Tomas Garbaravičius sako, šiuo atveju sunku išskirti vieną sektorių, nes mokėjimo grandinė yra ilga.

„Dėl vadinamųjų kredito atostogų klausimas yra sudėtingas. Idėja ir pati mintis panaši kaip padaryta praėjusią savaitę su būsto ir vartojimo kreditais, tačiau yra šiek tiek skirtumų, nes ten tos atostogos daugiau kyla iš vartotojų apsaugos, yra silpnesnė ir stipresnė pusė. (...). Šiuo atveju mes turime santykius tarp dviejų verslo subjektų ir čia toks tampa sąlyginis vertinimas, kuris yra sunkesnėje padėtyje. Valstybė atidėjo mokesčių mokėjimą, bet yra komunalinės, yra nuomos mokesčiai. Čia išskirti vieną sektorių visada yra sudėtinga, nes mokėjimo grandinė yra ilga“, – komiteto posėdžio metu sakė jis.

Jo teigimu, galimas variantas – labiausiai paveiktos įmonės gautų „Invegos“ pagalbą verslui.

„Gal kažkiek būtų geresnis variantas, jei tos įmonės, kurios labiausiai paveiktos, jos gautų „Invegos“ pagalbą, ir ta pagalba būtų sąlyginė – bankai sužiūrėtų, kur tie pinigai eina. Kad įmonės, gavusios tuos pinigus, pavyzdžiui, pervestų iškart nuomotojams. Galima kažkiek sukontroliuoti, kur ta „Invegos“ pagalba keliauja“, – teigė LB valdybos narys.

„Svarbu išvengti piktnaudžiavimo“, – pridūrė jis.

Anot jo, būtina ieškoti sisteminio sprendimo.

„Čia būtų gerai rasti sisteminį sprendimą. Galbūt sudaryti registrą visų prekinių kreditų tarpusavio įsiskolinimo ir bandyti užskaityti“, – sakė T. Garbaravičius.

„Dabar valstybė remia atskiras grandinės dalis, atskirus subjektus ir remia bendruosius įsipareigojimus. Bet tada reikėtų remti grynąją tą įsiskolinimų sumą. (...) Bet tai yra teorinė idėja, nežinau, ar ji praktiškai, realiai įgyvendinama, bet pagalvoti apie tai irgi vertėtų“, – teigė jis.

Praėjusią savaitę buvo priimtas ekonomikos skatinimo paketas, kuriame tarp kitų priemonių numatyta, kad pajamų netekę gyventojai, taip pat verslo klientai gali kredito davėjo prašyti atidėti paskolų mokėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai išeina kad

Tai išeina kad portretas
vos tik mes išsikapstysim išsikapstysim iš Viruso tuoj pat reikės atiduoti ne tik eilinines įmokas bet uždelstas? Ar esat tikri kad tuo laiku žmonės tiek uždirbs kad pajėgs pakelt šitokią finansinę naštą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių