Siūlo didinti baudas už pažeidimus darbe

  • Teksto dydis:

Liūdnai pagarsėjusioje Kauno stadiono statybos istorijoje turkų statybininkams net 5 mėnesius nebuvo mokamas atlyginimas, jie buvo verčiami dirbti viršvalandžius, nesilaikyta darbų saugos reikalavimų, o už visus šiuos nusižengimus darbo inspekcija skyrė 150 eurų, praneša LNK žinių tarnyba.

Jonas Gricius, Valstybinės darbo inspekcijos vadovas: "Nustatėme tuos pažeidimus, baudėme. Ir čia vėl vienas atvejis, toks parodomasis baudos atvejis, kada bauda yra neadekvati padarytam pažeidimui, reikia pripažinti. Bet  tokia užrašyta administracinių nusižengimų kodekse, tai tokią ir taikėme".

Dabar siūloma baudas didinti kelis kartus. Pavyzdžiui, už ne laiku sumokėtą ar neteisingai apskaičiuotą darbo užmokestį dabar skiriama 150 eurų bauda, siūloma ją didinti iki 1,5 tūkstančio eurų.

Tomas Tomilinas, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas: "Dėl darbo laiko apskaitos, kai manipuliuojama su komandiruotėmis, su poilsio režimu - 3 kartus minimalios baudos, bet tai nereiškia, kad jos visos bus iš karto skiriamos. Pirmiausia yra įspėjimai, pokalbiai ir t.t".

Už darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimus dabar gresia minimali 80 eurų bauda, ji didėtų iki 240 eurų. Maksimali 880 eurų bauda liktų tokia pati. O už pakartotinį nusižengimą baudos siektų iki 3 tūkstančių eurų. Profesinių sąjungų konfederacijos duomenimis, vien šiemet darbo vietoje žuvo 7 žmonės.

Inga Ruginienė, Prejesinių sąjungų konfederacijos vadovė:  "Baudos turi būti atgrasančios, kad nekiltų noras, nes dabar didžiosios įmonės juokiasi ir sako 1,5 tūkst. eurų absoliučiai nesudaro jokio sunkumo sumokėti. Ir jie pasirengę mokėti, kad ir tokią, kaip jie vadina, duoklę kiekvieną mėnesį ir toliau pažeidinėti teisės aktus".

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, darbo sauga ir sveikata Lietuvoje prasta. Nuo 2017 metų mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe skaičiai nepakito, pernai žuvo 24 darbuotojai, o lengvų nelaimingų atsitikimų padaugėjo 14 procentų. Tačiau nors skaičiai nedžiugina, ministerija tikisi darbdavių sąmoningumu.

Linas Kukuraitis, Socialinės apsaugos ir darbo ministras: "Taip yra sukonstruota darbo teisė - darbdavio ir darbuotojo dialogo būdu. Ir tą labai skatina Europa, per savo direktyvas, kad pirmiausia darbdaviai būtų atsakingi. Ir  šitie padidinimai tik minimaliu koeficientu yra daugiau atkreipimas dėmesio, kad šiose srityse mes turime pasitempti".

Profsąjungos siūlo skirti 1 procento nuo įmonės apyvartos dydžio baudą ir numatomus baudų didinimus vadina juokingais.

Tomas Tomilinas, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas: "Juokinga, pirmiausia, yra dabartinė situacija. O jeigu mes padidintume žvėriškai - tai verslas sakytų, palaukit, o mes esam smulkus verslas ir kaip jus mus smaugiat. Tai šitoj vietoj politikai turi ieškoti balanso".

Darbo inspekcijos nuomone, nereikia sureikšminti baudos dydžio.

Jonas Gricius, Valstybinės darbo inspekcijos vadovas: "Svarbi yra žinia, kad jos jau padidėjo, tai vienas momentas. Kitas momentas, mes turime omeny pažeidėjų segmentą, t.y. smulkus ir vidutinis verslas, kurs tos jų finansinės galimybės kartais, ypatingai tų, kurie pažeidžia darbuotojų teises, nėra tokios labai geros".

Darbo inspekcijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje veikia apie 100 tūkst. įmonių, o darbo teisės pažeidimų per metus nustatoma apie 25 tūkstančiai.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių