Šilumos ūkis – Vyriausybės ar savivaldybės reikalas?

Prieš daugiau nei savaitę Seimas skubos tvarka nusprendė priimti šilumos ūkio įstatymo pataisas. Jei jos įsigalios, šilumos ūkio valdymas pereis iš savivaldybių į Vyriausybės rankas. Įstatymo pataisos jau įteiktos Prezidentei ir laukia jos patvirtinimo.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas tvirtino, kad visose ES valstybėse šilumos ūkį valdo savivaldybės ir jei valstybė perimtų jo valdymą, tai būtų žingsnis atgal.

„Šilumos tinklai, skirtingai nuo elektros, gamtinių dujų ir naftos yra lokalūs, tik to miesto ir jie neturi nei tarpmiestinių, nei tarptautinių ryšių. Kadangi šiluma labai aktuali gyventojams, o arčiausiai gyventojų yra savivaldybė, tai pagal tarptautinę praktiką jos ir valdo šilumos ūkį, atsako už šilumos tiekimą“, - sakė jis.

Taip pat tvirtino, kad toks sprendimas buvo priimtas nepasitarus su šilumos tiekėjais. „Noriu pasakyti, kad tas taip vadinimas šilumos ūkio pertvarkos teisės aktų pateikimo paketas buvo rengtas nedalyvaujant nei šilumos tiekimo įmonės specialistams, nei mokslininkams. Taip pat nebuvo su niekuo derinta. Nėra jokių pagrįstų skaičiavimų, kurie patvirtintų, kad  tai atneš kažkokią naudą. O tas, kas yra akcentuojama, kad bus perėjimas prie biokuro, ir taip jau yra daroma”, - teigė V. Stasiūnas.

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, iniciavęs įstatymo pataisas, akcentavo, kad šilumos ūkio valdymas bus perimtas ne iš visų savivaldybių.

„Nesumaišykit paprasto ir svarbaus dalyko: įstatyme nėra numatyta to, kad mes perimsime visus šilumos ūkius. Įstatymas bus veikiantis tik tuo atveju, jeigu bus aišku, kad kažkoks vienas šilumos ūkis, pavyzdžiui, Švenčionių, Širvintų, ar Vilniaus miesto, visiškai neefektyviai tvarkosi,  šilumos kaina yra nepagrįsta ir pan. Tik tokiu atveju, kai yra visi šie rodikliai, Vyriausybė gali inicijuoti to šilumos ūkio perėmimą. Tačiau jeigu šilumos ūkis gerai tvarkosi, kaip, pavyzdžiui, Šilutė, kuri turi vieną iš mažiausių kainų respublikoje ir kur biokuro kaina yra tris kartus mažesnė negu Vilniaus, tai, aišku, kad iš tokių įmonių nieko nereikės perimti“.

R. Žemaitaičio nuomone, kai kuriose savivaldybėse šilumos ūkis netgi gali būti naudojamas vykdyti nusikalstamai veiklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių