Šilumos ūkio reformos siūloma neręsti ant nepriklausomų tiekėjų

Šilumos tiekėjai kviečia valdžią neslapukauti ir prognozuoja, kad nereguliuojamų šilumos tiekėjų dygimo vajus nesumažins kainų vartotojams, tuo tarpu valdžia tvirtina, esą dar nė viena monopolija lengvai neatsisakė savo išskirtinės padėties.

Po atostogų susirinkus Vyriausybei, Energetikos ministerija žada pateikti svarstyti šilumos ūkio reformos teisės aktų projektus, kurie numato atskirti sektoriuje šilumos gamybos ir tiekimo veiklas, antradienį rašo „Verslo žinios“.

Ministerija siekia tikslo, kad į šilumos tinklus būtų superkama pigiausiai pagaminta šiluma, o didžiausią naudą iš to galėtų gauti vartotojai.

„Mes manome, kad šilumos tinklus valdančiose įmonėse turėtų vyrauti savivaldybių arba valstybės kapitalas, šios įmonės galėtų dirbti už minimalią pelno normą“, - tvirtino viceministras Kęstutis Žilėnas, tačiau pripažino, kad įgyvendinus „vieningas žaidimo taisykles“ šilumos tinklų įmonių nuosavybės klausimas būtų antraeilės svarbos. Vieningos reguliavimo taisyklės, jo požiūriu, turėtų apriboti savivaldybių galimybes kištis į ekonominę šilumos įmonių veiklą.

Svarbus kol kas mįslingos reformos vaidmuo skiriamas nepriklausomiems šilumos gamintojams. Valdžia numato skatinti jų kūrimąsi, nes esą šilumos gamybos monopolijos „neįsileidžia į jų valdomus perdavimo vamzdynus mažų gamintojų pagamintos šilumos“.

Šilumininkai sako, kad geriausias šilumos ūkio valdymo modelis - kada ir gamyba, ir tiekimas yra vienose rankose, ir abejoja, kaip nepriklausomi gamintojai, kurie šiuo metu visoje šalyje renčia biokuro katilus, stojus į šį vasarį panašiems šalčiams, sugebės įvykdyti savo tiekimo įsipareigojimus.

Teigiama, kad nauda vartotojams būtų didesnė, jeigu ir nepriklausomi gamintojai būtų įpareigoti laikytis Kainų komisijos reguliuojamos kuro kainos dedamosios dalies.


Šiame straipsnyje: šildymasšilumos ūkis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Arnoldas

Arnoldas portretas
Labai reikia šilumos ūkyje tvarkos ir teisingumo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių