Šilumos ūkio reforma – subalansuota didmiesčiams, bet taikoma visiems

Valdžia nubrėžė Šilumos ūkio reformos gaires – šilumos gamyba ir šilumos tinklai bus atskirti, taip bus nukirsti monopoliniai šilumininkų saitai ir didinama gamintojų konkurenciją.

Ekspertai ir rinkos dalyviai sako, kad mažesniuose miestuose toks modelis naudos vartotojams neduos, penktadienį informuoja „Verslo žinios“.

Savivaldybės, ekspertai ir verslas įspėja, kad Vilniaus šilumininkams sukonstruotos priemonės visiškai netiktų mažesniems miestams.

Lietuvos energetikos instituto Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorijos vadovas Vaclovas Miškinis įspėja, kad toks šilumos gamybos ir tiekimo atskyrimas jokioje kitoje šalyje nebuvo atliekamas, todėl nėra ir patirties, kaip tai reikėtų daryti.

Anot jo, viltis, kad atskyrus šilumos gamybą ir šilumos tiekimą, sumažės šilumos kaina vartotojams – tik teorinė. „Jei iš šilumos tinklų atimsime gamybos pajėgumą ir paliksime tik vamzdynus, kuriais tiekiama įvairių gamintojų šiluma, nelabai aišku, iš kur ta įmonė gaus lėšų vamzdynams prižiūrėti, remontuoti, atnaujinti. Tam įmonei reikia skolintis, o finansiškai tai padaryti kebliau, jei įmonė mažesnė", – aiškina V.Miškinis.

„Vilniuje valdžios priešai yra „Dalkia„, ICOR ir meras Artūras Zuokas, o Kaune – termofikacinę elektrinę valdantis „Gazprom“. Susidaro įspūdis, kad padėtis Vilniuje ir Kaune diktuoja visą šilumos ūkio strategiją ir neleidžia valdžiai priimti racionalių, visam šilumos ūkiui naudingų sprendimų“, – svarsto Vilniaus Gedimino technikos universiteto Pastatų energetikos katedros profesorius, Europos Komisijos energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žinovas

žinovas portretas
Ponas Jankauskai esat energetikos specialistas, todėl pasiūlykite išeitį iš susidariusios padėties Vilniaus ir Kauno šilumos ūkiuose, nes Dalkia VILNIUJE ENGIA VILNIEČIUS, o savivaldybė tam tyliai pritaria su Zuoku ir Adomavičiumi priešakyje.

molinuks

molinuks portretas
Vienas kelias Vilniuje ir kituose miestuose kur šeimininkauja Dalkia ir Litesko reikia nacionalizuoti šilumos ūkius ir juos atiduoti savivaldybėms, nes priešingu atveju Vilniaus šilumos tinklai bus nugyventi jeigu sutartis baigsis 2017 metais, o jeigu sutartis, prisidengiant modernizavimu bus pratęsta 20 metų, vilniečiai taps Rubikono tarnais ilgam laikui, nes savivaldybė neturės lėšų išpirkti investicijas.

vycka

vycka portretas
Energetikos specialistai siūlykite konkrečius pasiūlymus kaip išeiti iš susidariusios padėties Vilniaus miesto šilumos ūkyje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių