Šilti orai medkirčiams atnešė sunkumų

Šį miško ruošos sezoną dėl šiltų orų ne visur galima įvažiuoti į kirtavietes ir išvežti medieną. Generalinės miškų urėdijos duomenimis, pagal aukcionuose sudarytas ilgalaikes sutartis pirmam pusmečiui iš valstybinių miškų nupirkta kiek daugiau nei du trečdaliai pasiūlytos medienos.

Palyginti su praėjusiu sezonu, daugiau nei dešimtadaliu sumažėjo popiermedžių ir malkinės medienos kainos.

Nors Vilniaus miškų urėdija buvo numačiusi kirsti juodalksnynus, dėl šiltų orų ten technika neįvažiuoja. Tad medkirčiai darbuojasi sausame pušyne netoli Juodšilių. Pasak urėdo, šiemet bus iškirsta beveik 100 tūkst. kubinių metrų medienos, pusę jos sutvarko pati urėdija, kitą dalį – rangovai.

„Kol kas viskas vyksta sklandžiai, pretenzijų iš pirkėjų neturim. Biokurui ruošiam šakas. Dalis šakų, kurios tiktų biokurui, klojamos šlapiame miške po traktoriais, kad neužklimptų“, – aiškina Vilniaus miškų urėdas Artūras Nanartavičius.

Urėdo teigimu, didžioji dalis tiekiamos medienos – geros kokybės rąstai, bet interneto aukcionuose nuperkama ir prastesnė mediena.

„Rąstų ir tariniai rąstelių kaina liko ta pati, o gal procentu dviem pabrango, o malkinė mediena ir popiermedžai atpigo 10–15 proc.“, – skaičiuoja A. Nanartavičius.

Generalinės miškų urėdijos duomenimis, pagal aukcionuose sudarytas ilgalaikes sutartis pirmam pusmečiui nupirkta maždaug du trečdaliai pasiūlytos medienos. Palyginti su praėjusiu sezonu, daugiau nei dešimtadaliu atpigo popiermedžiai ir malkinė mediena.

„Vidutinės medienos pardavimo kainos mažėjimas yra stebimas jau kurį laiką, nes mažėja malkų poreikis, turim antrą šiltą žiemą. Natūralu, kad pinga. Orientuojamės į tuos pirkėjus, kurie turi ilgalaikes sutartis su urėdijomis“, – pasakoja Generalinės urėdijos Miško resursų ir prekybos mediena sk. vedėjas Gintaras Paltanavičius.

Šešios miškų urėdijos rengs pakartotinius pusmečio aukcionus, kitos skelbia trumpalaikius medienos pardavimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių