Silpnėjantis euras pranašauja sunkmetį

Euro atžvilgiu stiprėjantis doleris brangins žaliavas, todėl siekdama išlikti konkurencinga šalies pramonė įšaldys atlyginimų augimą, o kainos, ypač degalų, gali vėl šokti aukštyn.Tačiau ekspertų nuomone, ekonomikos krizė bus lengvesnė nei 2008-2009 metais, antradienį rašo „Lietuvos žinios“.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Jonas Čičinskas sako nematantis ženklų, kad euras artimiausiu metu sustiprės.Pasak jo, Lietuvos ekonomikai silpnas euras labiau kenkia nei padeda.

„Lietuva perka daug žaliavų už dolerius, pavyzdžiui, “Orlen Lietuva„ - naftą. Dažniausiai žaliavų kainos pasaulyje nustatomos doleriais, todėl dabar jos mums brangsta, dėl to didėja gamybos sąnaudos, todėl tai prasta perspektyva didėti realiam darbo užmokesčiui“, - sakė J.Čičinskas.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis įsitikinęs, kad silpnėjantis euras iš dalies daro teigiamą poveikį Europos ir Lietuvos konkurencingumui. "Kartu su euru kitų pasaulio valiutų atžvilgiu pinga ir litas. Lietuvos gamintojų produkcija užsienyje taip pat pinga ir didina jos paklausą.

Pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos apdirbamoji gamyba (be naftos produktų) augo 8,9proc. - beveik trigubai sparčiau nei augo visa ekonomika - ir jau viršijo prieš krizę buvusį lygį. Net euro zonai mirkstant recesijoje, Lietuvos įmonės sėkmingai didino gamybos ir eksporto apimtį", - teigė jis.

Kartu N.Mačiulis pripažįsta, kad pingantis euras (bei litas) turi ir neigiamų pasekmių - dėl to brangsta visas Lietuvos importas iš trečiųjų šalių. Tačiau, jo nuomone, dėl dolerio stiprėjimo, pavyzdžiui, degalų kainos Lietuvoje nepašoks iki 5 litų už litrą.

N.Mačiulis atkreipia dėmesį, kad tolesnis euro pigimas jau reikštų rimtą valiutos krizę: „Taip ir atsitiks, jeigu mažės vilties, kad Europos politikai greitu metu sutars dėl bankų sąjungos (bendros bankų priežiūros ir indėlių draudimo) bei fiskalinės sąjungos -bent dalinio skolų perkėlimo iš nacionalinio lygmens į Europos lygmenį. Kol kas vokiečiams ir kai kurioms kitoms šiaurinėms valstybėms atrodo nepriimtina mintis, kad jų mokesčių mokėtojai laiduos už pietinių valstybių prisiimtas skolas“.

Euras dolerio atžvilgiu krito iki rekordinės per dvejus metus žemumos - iki 1,2144 JAV dolerio, nusileido žemiausiai nuo 2010 metų birželio 14 dienos.


Šiame straipsnyje: euraseuro krizėeuro zona

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių