Šildymui naudojamoms gamtinėms dujoms taikys akcizą, gyventojai jo nemokės

  • Teksto dydis:

Šildymui naudojamoms gamtinėms dujoms nuo kitų metų pradžios ketinama įvesti akcizą, tačiau buitiniai vartotojai bei paramą ir labdarą gaunančios organizacijos nuo šio mokesčio bus atleistos.

Vyriausybė trečiadienį pritarė tai numatančioms Akcizų įstatymo pataisoms ir teiks jas svarstyti Seimui. Pataisas parengusios Finansų ministerijos skaičiavimais, apmokestinus akcizais gamtines dujas valstybės biudžetas papildomai gautų apie 3,1 mln. eurų pajamų.

„Poveikis būtų minimalus. Gamtinėms dujoms, naudojamoms kaip šildymui skirtas kuras, bus taikomas minimalus europinėje teisėje nustatytas akcizas“, - Vyriausybės posėdyje sakė finansų viceministras Aloyzas Vitkauskas.

Ne verslo įmonėms, įstaigoms, organizacijoms, kurios neturi paramos gavėjo statuso, būtų taikomas 1,08 euro už 1 megavatvalandę (MWh) akcizas, dėl to 1 kubo dujų kaina galėtų didėti 1 centu. Verslo įmonėms akcizas būtų 0,54 euro už 1 MWh, o dujų kubas brangų 0,05 cento. dieną ir dabar

Teigiama, kad dėl šildymui naudojamų gamtinių dujų apmokestinimo akcizais gali šiek tiek padidėti centralizuotai tiekiamos šilumos, kurios gamybai naudojamos dujos, kaina. Išankstiniais skaičiavimais, dėl to senos statybos nerenovuoto 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymas per mėnesį pabrangų apie 0,73 euro.

„Jeigu pastatas būtų po renovacijos, tai būtų per pusę mažesnis pabrangimas - euro centai per mėnesį“, - teigė A.Vitkauskas.

Pasak jo, papildomos biudžetą pajamos šiuo atveju nėra esminis dalykas, nes dabar svarbiausia - įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvą.

„Mūsų terminas baigėsi 2014 metų gegužės 1 dieną ir dabar yra puiki galimybė susitvarkyti su šia teisine problema bei išvengti pažeidimo procedūros“, - tvirtino finansų viceministras.

Lietuva įsivesti gamtinėms dujoms akcizą turi pagal 2003 metais įsigaliojusią ES direktyvą, kurioje buvo išlyga, jog akcizo gamtinėms dujoms surinkimą galima atidėti dešimčiai metų. Šis terminas baigėsi 2014-ųjų balandžio 30 dieną, tačiau akcizas taip ir nebuvo įvestas, todėl, anot Finansų ministerijos, Europos Komisija prieš Lietuvą gali pradėti Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūrą.

Akcizą šildymui naudojamoms gamtinės dujoms jau buvo planuoja įvesti nuo 2015 metų pradžios, tačiau šių planų buvo atsisakyta dėl pernelyg sudėtingo mokesčio administravimo, euro įvedimo bei planų atsisakyti šildymo pridėtinės vertės mokesčio lengvatos, kuri vėliau buvo pratęsta.

Nuo akcizo mokesčio taip pat būtų atleistos gamtinės dujos, naudojamos kaip vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusų degalai, mišriai šilumos ir elektros gamybai naudojamos dujos, gamtinės dujos, naudojamos technologinėms reikmėms perdavimo ir skirstymo tinkluose bei gamtinių dujų skystinimo proceso metu, į kitą valstybę eksportuojamos dujos.

Šiuo metu Lietuvoje akcizu apmokestinamos tik automobilinės dujos - joms taikomas 23,60 euro už 1 MWh tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA

NA portretas
Kaunui tas negresia: meras žadėjo, kad mokesčiai (komunaliniai, šiukšlių, šildymo)bus PERŽIŪRĖTI IR SUMAŽINTI. Valio. :)

AKCIZĄ

AKCIZĄ  portretas
mokės mokesčių mokėtojai,,,o jie nėra gyventojai. Jie rinkėjai, komuniagų mulkinami žmonės,runkeliai,- KURIEMS NIEKAS , easnt komuniaginei kaalicijai Seime, NEBRANGSTA.:)

DUJOS ATPIGS!

DUJOS ATPIGS! portretas
Buvo teigiama,"Kai turesim terminala"-tai kodel dabar Pabrangs,ir kodel to saldainiuko nenori nei Latvija,nei Estija- is tolo kratosi, nes ju valdzia akmens ant kaklo savo zmoneliams nekabina...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių