Šiferio keitimo programa: milijonai išleisti, žmonės jaučiasi apgauti

Pernai sausį pradėta vykdyti šiferio stogų, turinčių žmogaus sveikatai kenksmingo asbesto, keitimo programa. Siūlomomis išmokomis pasinaudojo ne visi tam turintys teisę – vieni nesugebėjo tinkamai užpildyti dokumentų, kiti neturėjo atliekamų pinigų. Programa bus tęsiama ir šiemet.

Prieš 30 metų statytame name Liutkų šeima gyvena daugiau nei dešimtmetį. Namą pasiremontuodavo, bet senas šiferio stogas keistas nebuvo. Šeima nutarė pasinaudoti asbestinių stogų keitimo programa.

„Stogas kainavo mums 10 tūkst., kadangi vyras pats užsidengė. 50 proc. sumos mes atgavome. Atgavome per mėnesį po sąskaitų pristatymo į agentūrą“, – pasakoja Šiaulių r. Kužių miestelio gyventoja Reda Liutkuvienė.

12 tūkst. litų stogo keitimas kainavo kitai kužiškių šeimai, tačiau kompensacijos jie nesulaukė.

„Buvo pasakyta, kad bus kompensuojama. Surinkom reikalingus dokumentus, viską pirkom, apsidengėm stogą. Paskui šiukšles išvežėm, kaip buvo sakyta, į sąvartyną. Bet paskui mums pasakė, kad nebemokės pinigų. Jaučiamės apgauti“, – tvirtina Kužių miestelio gyventoja Eugenija Lešinskienė.

Kitas kužiškis sako keisti stogo dar neketina, nes abejoja, ar pavyks sutaupyti reikiamą pinigų sumą.

„Nėra pinigų, ir viskas. Mums pranešė, kad padengs tik senojo šiferio išvežimą, sunaikinimą, o naują turime už savo pinigus nusipirkti“, – sako miestelio gyventojas Juozas Leskevičius.

Šiaulių rajone priskaičiuojama apie 3 tūkst. pastatų, uždengtų šiferiu, kurio sudėtyje yra kenksmingojo asbesto.

„Paraiškas pateikę buvo 380 asmenų, o iš jų gavusių paramą ir pasikeitusių stogus buvo 280. 100 pastatų paramos negavo dėl vienokių ir kitokių priežasčių“, – teigia Šiaulių r. savivaldybės Pastatų priežiūros poskyrio vedėjas Edmundas Žalys.

Daugiausiai stogų pakeista Kauno, Panevėžio, Vilniaus ir Šiaulių apskrityse. Programai vykdyti buvo skirta apie 60 mln. litų, sunaudoti 48 mln. litų. Likusiai paramai įsisavinti bus skelbiamas naujas paraiškų rinkimas.

„Pareiškėjai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą kaime, nuosavybės dokumentai turi būti sutvarkyti, pareiškėjas turi turėti savo pinigų ir tik tada, kai bus pakeistas stogas ir sutvarkyti dokumentai, jam bus padengtos išlaidos“, – tikina Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento vyr. specialistė Nomeda Padvaiskaitė.

Kadangi pinigų liko tik 12 mln. litų, bus stengiamasi, kad parama pirmiausiai pasiektų tuos, kurie iki šiol ja nesinaudojo, daugiavaikes šeimas ir tuos, kuriems tos paramos labiausiai reikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

belekas

belekas portretas
pisa kaip nori

Kęstas

Kęstas portretas
Asbesto istorija yra mus pamokanti. Savaitraščio „The Economist“ užsienio naujienų redaktorius ir žurnalistas E.Lucasas sako, kad Amerikoje dar nieko nenuteisė už skalūnų dujų verslo padarytą žalą žmonių sveikatai. Iš šio fakto E.Lucasas daro išvadą, kad visi pasisakymai, jog skalūnų dujos yra pavojingos, yra nesąmonė [1]. E.Lucasas yra neteisus šiuo atveju. Amerikoje teismai dirba, remdamiesi įrodymais. Amerikoje ir asbesto gamybą kontroliuojantys žmonės statė sau rūmus bei gerai gyveno kurį laiką. Medikai sukaupė pakankamai įrodymų, kad asbestas sukelia vėžį, ir prasidėjo teismai. Dabar tų rūmų vietoje liko tik pasakos apie buvusius asbesto magnatus ir jų turtus. Juk labai prabangūs buvo tie rūmai. Asbesto biznieriai vesdavo princeses iš pačios Europos. Skamba, kaip pasaka. Liūdna pasaka. Taip bus ir su skalūnais. Amerikoje su teismais geriau, negu Lietuvoje. Mūsų turčių rūmai stovi, kas beatsitiktų. Mums skalūnų dujos grąso vėžiu, kitomis ligomis, suniokiota ramybe ir gamta. Todėl, kad neliktume su vėžiu ir be tinkamo atlyginimo, reikia gintis patiems. Lietuvos žmonės yra šaunuoliai, kadangi supranta, kas darosi, ir ginasi iš paskutiniųjų. Amerikoje Niujorko gubernatorius Cuomo neduoda leidimo pradėti skalūninių dujų gavybą, kol nėra skalūnų dujų gavybos poveikio sveikatai tyrimo rezultatų iš Pensilvanijos valstijos. Didelis tas tyrimas. Amerikoje medikai turi daug pinigų ir gerai dirba. Mūsiškiai bonzos (valdininkai japoniškai, atsimenat Hitachi?) važiuos į Ameriką pauostyti tų dujų ir pinigų kvapo. Gal mūsų Vyriausybė pasektų informuoto Niujorko gubernatoriaus pavyzdžiu ir palauktų tyrimo Pensilvanijoje rezultatų? Daugiau sužinoti šia tema galima, suvedus į Google žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Asbestas

Asbestas portretas
Mes irgi pasikeiteme stoga.Ir taip pat likome apgauti.Pinigu negavome.O kiek laiko sugaista buvo tom biurokratinem paraiskom,kiek kuro buvo isdeginta trenktis i NMA.Afera,daugiau nieko.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių