Šiemet pusė šalyje pagamintos elektros sugeneruota vėjo elektrinėse

  • Teksto dydis:

Per pirmus tris 2016 m. ketvirčius iš atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminta 1290 GWh elektros energijos, iš kurių pusė (51 proc.) – vėjo jėgainėse. Lietuvos vėjo jėgainės per pirmus devynis šių metų mėnesius pagamino penktadaliu (19 proc.) daugiau elektros nei pernai tuo pačiu metu. Tokį augimą lėmė pradėję veikti nauji parkai ir juose panaudotos modernios technologijos.

Elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ duomenimis, sausį-rugsėjį šalies vėjo jėgainėse pagaminta 657 GWh elektros, tai yra 19 proc. daugiau, nei pernai per tą patį laikotarpį (2015 m. atitinkamai pagaminta 511 GWh). 2014 m. per pirmus tris ketvirčius vėjo jėgainių parkai pagamino 366 GWh. Taigi per dvejus metus vėjo elektrinių gamyba išaugo beveik 80 proc.

Pasak Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos vadovo Aisčio Radavičiaus, vėjas visoje šalies energetikos sistemoje užima vis svarbesnę vietą.

„Vėjo energetikos sektorius auga dėka naujų jėgainių parkų. Svarbu pažymėti, kad juose panaudoti patys naujausi technologiniai sprendimai, ženkliai padidinantys vėjo jėgainių našumą ir leidžiantys generuoti didesnius energijos kiekius nei ankstesnės kartos jėgainių parkuose“, – sako jis.

Visos Lietuvoje veikiančios elektrinės, energiją gaminančios iš atsinaujinančių energijos šaltinių, per pirmuosius devynis 2016 m. mėnesius pagamino 1290 GWh elektros energijos. Palyginimui, per tą patį 2015 m. laikotarpį jos pagamino 1118 GWh.

LVEA prognozuoja, kad metų pabaiga vėjo energetikai turėtų būti dar sėkmingesnė. Spalio-gruodžio laikotarpiu šalyje pučia stiprus vėjas, todėl per šiuos mėnesius vėjo jėgainių parkai pagamina santykinai daugiau energijos.

„Šiemet šalyje pradėjo veikti trys dideli parkai, kurie suminę vėjo jėgainių galią pakėlė iki 492 MW. Tai reiškia, kad iš esmės pasiekėme įstatyme numatytą 500 MW suminę vėjo jėgainių galios ribą. Norint, kad vėjo elektrinės gamintų daugiau elektros ir taip sumažintų šalies priklausomybę nuo importo, reikia pakelti įstatymuose numatytą maksimalią jų galią“, – teigia A. Radavičius.

Šiuo metu Lietuva iš užsienio importuoja apie 70 proc. suvartojamos elektros energijos. Vėjo elektrinių gamyba per pirmus tris ketvirčius patenkino beveik 9 proc. viso Lietuvos elektros poreikio.


Šiame straipsnyje: vėjo jėgainėselektraenergija

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Nemokamas sūris tik pelėkautuose", o per tas vėjo (velnio) jėgaines visai susijaukė Planetos orai; nejau galima spjaut į neįprastuose potvyniuose žūstančius žmones?

DJ

DJ  portretas
Labai gerai vadinasi mano kelionė į Danijos vėjo jėgainių gamyklą 1993 metais pasiteisino :)! Pradžioje Lietuvoje į vėjo jėgaines žiūrėjo labai kreivai, bet Lietuva žinoma vėlavo, bet geriau vėliau nei niekados !. Vėjo Lietuvoje yra pastoviai, daug ir visur !. Iš esmės Lietuva gali pasigaminti visą reikalingą elektrą per vėjo jėgaines !.

Užpelkis

Užpelkis portretas
Palyginimui pasakysiu, kad Lietuva apie 1990 m. gamino apie 18.000 GWh elektros energijos, ir apie pusę jos eksportavo. Šiandien Lietuvoje gaminamos elektros kiekis tiesiog juokingas, o pagal suvartojamos elektros kiekį vienam gyventojui esame paskutinėje vietoje ES. Apie 70 proc. elektros importuojame. Gaminti negalime, nes atominė uždaryta, o kurenti elektrines dujomis yra perbrangu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių