Siekiama didesnių kompensacijų keleiviams už traukinių vėlavimą

Ketvirtadienį Europos Parlamentas (EP) priėmė traukinių keleivių teisių reglamento pakeitimus, kuriais siekiama padidinti šio transporto patrauklumą ir prieinamumą.

Kaip skelbia EP, ketinama didinti kompensacijas keleiviams už traukinių vėlavimą, sustiprinti neįgalių keleivių teises, taip pat įpareigoti traukiniuose įrengti daugiau vietų dviračiams.

Visos ES geležinkelio stotys, peronai ir riedmenys turėtų būti prieinami neįgaliesiems ir riboto judumo asmenims. Toks keleivis apie jam reikalingą pagalbą įlipti į traukinį turėtų informuoti stoties darbuotojus bent 12 val. iki kelionės (dabar galioja 48 val. terminas). Didesnėse stotyse šie terminai būtų trumpesni: jei stotis aptarnauja daugiau kaip 2 tūkst. keleivių per dieną - pakaktų pranešti bent prieš tris valandas, o kur keleivių per dieną daugiau kaip 10 tūkst. - bent prieš pusvalandį. Pagalba ir toliau būtų nemokama.

Europarlamentarai siekia įpareigoti valstybes užtikrinti galimybę keleiviams visų tipų traukiniuose vežti dviračius. Ne vėliau kaip per dvejus metus nuo atnaujinto reglamento įsigaliojimo naujuose bei atnaujintuose traukiniuose turėtų būti įrengtos mažiausiai aštuonios vietos dviračiams vežti, įsitikinę europarlamentarai.

Siūloma įpareigoti geležinkelių bendroves stengtis parduoti keleiviams jungtinį bilietą vienai kelionei, o ne atskirus bilietus. Reglamento nuostatos, - pavyzdžiui, dėl persėdimo garantijos bei kompensacijų už vėlavimą - galiotų abiem atvejais, jei kelionė įsigyta vienu mokėjimu.

Parlamentas siūlo didinti kompensacijas keleiviams už traukinių vėlavimą. Pavėlavus atvykti valandą, keleivis atgautų pusę bilieto kainos (dabar - 25 proc.), pusantros valandos - 75 proc., o dviem valandomis - visą bilieto kainą (dabar - 50 proc.).

Valstybės nebegalėtų taikyti šio reglamento išimčių regioniniams traukiniams. Kaip ir iki šiol, reglamentas negaliotų traukiniams, vykstantiems už ES ribų.

Reglamento projektui pritarė 533 EP nariai, nepritarė 37, o susilaikė 47. Patvirtinę savo poziciją, europarlamentarai toliau dėl jo derėsis su ES Taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių