Šią vasarą įsismarkavę žaibai pridarė rekordinių nuostolių

  • Teksto dydis:

Šią vasarą žaibai sukėlė dvigubai daugiau nuostolių nei pernai. Nors perkūnijų metu klientų, praradusių turtą, skaičius mažėjo, vertinant išmokų sumas, šią vasarą žaibai sukėlė rekordinius nuostolius, rodo Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje statistika.

Šią vasarą žaibai vidutiniškai sukėlė 1,9 tūkst. litų nuostolių – dvigubai daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Šiemet registravome apie 100 žalų, kurias klientai patyrė dėl žaibų įtrenkimų. Žaibas dažniausiai trenkia į elektros perdavimo linijas, tvoras ir pastatus, tad po perkūnijų klientai dažniausiai kreipiasi dėl sugadintos vartų automatikos, signalizacijos ir apsaugos sistemos, buitinės ir elektroninės technikos, apdegusių pastatų“, – teigė bendrovės Žalų administravimo direktorius Baltijos šalyse Audrius Pilčicas.

Esą žalų pobūdis rodo, kad žaibo išlydį pritraukia iš elektros tinklo neišjungti elektros prietaisai – perkūnijų metu gyventojai arba pamiršta juos išjungti, arba neturi galimybės to padaryti.

Skelbiama, kad bendrovei yra tekę registruoti ir įdomesnių žalų. „Neseniai registravome žalą, kurią klientas patyrė, kai žaibas trenkė į kraigą, viršutinę šlaitinio stogo dalį. Nuo smūgio išsilakstė čerpės, vėjalentės, buvo pažeistos gegnės. Laimei, gaisras nekilo, tad didesnių nuostolių pavyko išvengti. Išmokos suma siekė 9 tūkst. litų.

Žalų administravimo direktorius pastebi, kad augant patiriamiems nuostoliams gyventojai vis dažniau pasirūpina turto apsauga perkūnijų metu. „Siekiant apsisaugoti nuo žaibų žalos, į draudimo sutartis reikėtų įtraukti ugnies ir viršįtampių rizikas. Jeigu žaibas tiesiogiai trenkia į turtą ir jis užsidega – draudimas žalą atlygins, vadovaudamasis apdrausta ugnies rizika. Tuo tarpu, jeigu žaibas trenkia į antenas, elektros laidus ir pan., o dėl šios priežasties kyla viršįtampis ir perdega elektros prietaisai, tuomet nuostoliai padengiami pagal apdraustą viršįtampių riziką“, – pasakoja A. Pilčicas. Jis atkreipia dėmesį, jog turtą draudžiantys klientai viršįtampio riziką į sutartis įtraukia vis dažniau.

Perkūnijų sezonas dar nesibaigė, tad gyventojams pateikiamos rekomendacijos, kaip jų metu galima būtų pasirūpinti saugumu. Visų pirma, reikėtų žinoti, kad perkūnijos metu negalima liesti metalinių pastato konstrukcijų, vamzdžių, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, prie kurių auga aukšti medžiai. Elektros prietaisus rekomenduojama atjungti nuo elektros tinklo, kadangi žaibo iškrovos į elektros instaliaciją atveju prietaisai gali būti pažeisti arba sukelti gaisrą. Griaudžiant perkūnijai taip pat būtina įsitikinti, kad patalpose nėra skersvėjo – būtent jis gali pritraukti kamuolinį žaibą. Pamatę kamuolinį žaibą, elkitės ramiai, nejudėkite ir prie jo nesiartinkite, po 1-2 minučių paprastai jis išsisklaido.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių