SGD sudarė beveik tris ketvirtadalius Lietuvos dujų rinkos

  • Teksto dydis:

Lietuvos gamtinių dujų rinkoje pirmąjį pusmetį suskystintosios gamtinės dujos (SGD) sudarė 73 proc. visų šalyje patiektų gamtinių dujų, tuo tarpu kainos jų vartotojams mažėjo iki 16 procentų. „Lietuvos energijos“ vertinimu, šiemet Lietuvos rinkoje SGD dalis sudarys apie 60 proc. SGD dalis išaugo nepaisant trečdaliu sumažinto reguliuojamo – būtinojo minimalus kiekio.

Šių metų pradžioje, išnaudojusios palankias sąlygas SGD trumpalaikių sandorių rinkoje, SGD šiems metams įsigijo „Lietuvos energijai“ priklausantis „Lietuvos dujų tiekimas“ ir didžiausia trąšų gamintoja „Achema“. Geriausias sąlygas SGD tiekėjų apklausoje pasiūlė „Statoil“, kuri taip pat terminalą aprūpina būtinu minimaliai jo veiklai dujų kiekiu.

„Šis rezultatas yra dėsninga tiekimo šaltinių diversifikavimo ir kelerių metų įdirbio SGD tiekimo rinkoje išdava. Grupės įmonės turi 16 sutarčių su pasauliniais SGD tiekėjais, unikalią patirtį užsakant SGD krovinius, derinant jų tiekimą, esame užsitarnavę vardą rinkoje, kurioje į partnerio patikimumą kreipiamas labai didelis dėmesys. Todėl susiklosčius palankioms aplinkybėms, mūsų grupės įmonės gali greitai pasinaudoti patraukliais SGD trumpalaikių sandorių pasiūlymais bei patiekti juos Lietuvos rinkai“, – teigė „Lietuvos energijos“ valdybos narys ir gamybos bei paslaugų direktorius Dominykas Tučkus.

Sėkmingi metų pradžios sandoriai padėjo reikšmingai sumažinti dujų kainas vartotojams. LITGAS ir „Statoil“ susiderėjus dėl paskirtojo tiekimo sutarties pakeitimų, maždaug trečdaliu sumažino šių metų SGD terminalo išlaikymo sąnaudas, kas padėjo mažinti ir energijos kainas vartotojams.

Energijos gamintojams, dujas perkantiems iš paskirtojo tiekėjo LITGAS, Valstybinės kainų ir energetikos komisijos sprendimu dujų kaina antrajam pusmečiui sumažėjo 10 procentų. „Lietuvos dujų tiekimas“ kainas verslo klientams kovo – gruodžio mėnesiams sumažino vidutiniškai apie 16 proc. O privatiems „Lietuvos dujų tiekimo“ klientams antrojo pusmečio kainos mažėjo 8-15 proc.

Remiantis „Amber Grid“ pateikiamais gamtinių dujų srautų duomenimis, sausio – birželio mėnesiais į Lietuvą buvo patiekta iš viso 12 565 GWh dujų, iš kurių 9207 GWh – iš SGD terminalo. Į statistiką neįtrauktos dujos, kurios buvo perduotos tranzitu į Kaliningrado sritį arba perparduotos į kitas Baltijos šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių