Senjorai darbo rinkoje: siūloma sumažinti „Sodros“ įmokas, taikyti lengvatas

Planą Lietuvos demografinėms problemoms spręsti rengianti Vyriausybė ieško būtų, kaip paskatinti pensinio amžiaus sulaukusius žmones likti darbo rinkoje.

Tarp priemonių, dėl kurių diskutuojama – galimybė senjorams mokėti mažesnes „Sodros“ įmokas, dirbti trumpesnę darbo dieną, eiti ilgesnių atostogų.

Ketvirtadienį surengtame forume demografijos klausimams Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis sakė, kad valdžia turi sudaryti sąlygas, jog senjorai būtų motyvuoti ilgiau dirbti. Tokios idėjos svarstomos kartu su siūlymais kurti šeimai palankesnę aplinką ir tiesiogiai reemigracijos skatinimui skirtais žingsniais.

„Senjorams turėtume sudaryti galimybes ilgiau išlikti darbo rinkoje ir sukurti geresnes, oresnes gyvenimo sąlygas“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė D. Matulionis.

Anot jo, žmonės galėtų ilgiau dirbti ir neilginant pensinio amžiaus.

„Tai kiekvieno žmogaus apsisprendimo reikalas, tikrai negalime čia mes administraciniu būdu nuspręsti, kiek žmogus turėtų dirbti. Jis turėtų norėti dirbti, o valdžia turėtų sudaryti sąlygas – mes norime, kad jie dirbtų“, – dėstė D. Matulionis.

Šioje spaudos konferencijoje Darbo rinkos tyrimų instituto vadovas profesorius Boguslavas Gruževskis pasakojo, kad dirbančių senjorų „Sodros“ įmokų mažinimas yra „labai rimtas pasiūlymas“.

„Čia tikrai rimtas pasiūlymas, reikia žiūrėti, kaip paveiks biudžetą, bet ta priemonė nukreipta į tai, kad būtų mažinama vyresnio amžiaus žmonių darbo jėgos kaina ir tokiu būdu didinamas jų patrauklumas“, – aiškino jis.

Anot jo, taip pat svarstoma plėtoti vyresnio amžiaus konsultavimą, kaip save pritaikyti darbo rinkoje, tokių žmonių profesinį mokymą.

„Kol kas tikrai niekas nesvarsto ilgesnio pensinio amžiaus ar panašiai, tikrai tokie klausimai nėra svarstomi. Svarstoma, kaip padidinti paskatas žmonėms sulaukus pensinio amžiaus išlikti darbe. Pavyzdžiui, priemonės, kurios buvo svarstytos, kurios buvo pristatytos: kad būtų trumpinama pensinio amžiaus žmogaus darbo diena, darbo laikas, mažesnis valandų skaičius, tai valstybės tarnyboje ypač aktualu, žmonėms, kurie dirba biudžetinį darbą. Kita – apmokamų atostogų ilginimas pensiniame amžiuje, tam galimos įvairios schemos“, – vardijo B. Gruževskis.

„Gali būti kažkokios kompensacijos, pavyzdžiui, rekreacinėmis paslaugomis atidirbus tam tikrą laiką gaunant nemokamas dienas. Tai tokios priemonės, kurios nereikalauja didesnių išlaidų, bet didina paskatas žmogui vyresniame amžiuje“, – teigė jis.

D. Matulionis pažymėjo, kad ne visos geros idėjos gali atsidurti Vyriausybės priemonių plane dėl finansinės naštos.

„Sodros“ įmokos mažinimas pensinio amžiaus žmonėms, kurie dirba, yra sunki priemonė, bet manau, kad mes jas visas diskutuosime“, – teigė Vyriausybės atstovas.

Įdarbinimo bendrovės „Manpower Lit“ vadovė Božena Petikonis-Šabanienė BNS teigė, kad paskatos senjorams dirbti ir juos įdarbinti būtų reikalingos. Kartu ji pažymėjo, kad darbdaviai vis palankiau žiūri į pensinio amžiaus darbuotojus.

„Tikrai per pastaruosius metus požiūris pradėjo keistis. Prieš gerus dešimt metų buvo pakankamai kategoriška nuomonė, kad pensinio amžiaus žmogus bus mažiau efektyvus, ne toks greitas, nemokės prisitaikyti prie pokyčių, nes darbo rinka yra labai dinamiška, nes nuolat visiems reikia dar kažko išmokti. Bet pastaraisiais metais, kiek tenka kalbėti su įvairaus dydžio kompanijomis, tai vis labiau pradedami vertinti žmonės, kurių motyvacija yra būti reikalingam, nes jaunesnės kartos darbuotojų motyvaciją yra sunku išlaikyti“, – sakė B. Petikonis-Šabanienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pensininkus išvis reikia atleisti nuo mokesčių Sodrai, jie savo jau sumokėjo.

As

As portretas
Jie galvoja tik apie dirbančius valstybės tarnautojus,tegul padirba gamyboje,pažiūrėtume ką uzgiedotu.

susikiškit

susikiškit portretas
savo lengvatas i sikna.Pensininkams reikia ilsėtis ir saugoti sveikatos likučius.Gal dar vaikus nuo 6 metų įdarbinsite?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių