Seimas – už naują savivaldybių viešųjų paslaugų pirkimo tvarką

  • Teksto dydis:

Savivaldybės galės teikti viešąsias paslaugas, tik patikrinus, ar jų jau nesiūlo verslas. Seimas leido savivaldybėms taikyti naują šių paslaugų pirkimo modelį. Tikimasi, kad ateityje savivaldybės atsisakys nebūdingos joms veiklos ir nebesteigs naujų įmonių.

Seimas antradienį priėmė atitinkamą Vietos savivaldos įstatymo pataisą: už balsavo 81 Seimo nariai, prieš - „tvarkietis“ Petras Gražulis, susilaikė 13 parlamentarų.

Parlamentaras Povilas Urbšys BNS sakė, kad nauja tvarka gali sumažinti tokių paslaugų kainą.

„Leidžia išlaikyti viešojo intereso viršenybę ir neleisti įmonėms piktnaudžiauti savo išskirtiniu statusu. Mes turime subalansuoti viešąjį interesą. Padaryti, kad juo nebūtų piktnaudžiaujama - užkraunama gyventojams didesnė paslaugos kaina, negu galėtų pasiūlyti privatus paslaugų tiekėjas. Bet kartu negalime suabsoliutinti privataus paslaugų teikėjos galimybės teikti paslaugas ir gauti pelnus - komercializuoti paslaugas“, - BNS teigė P.Urbšys.

Audito komiteto narys konservatorius Donatas Jankauskas BNS teigė, kad savivaldybės, kurių įmonės sieks pigiau teikti viešąsias paslaugas, kurias siūlo ir privatus verslas, Konkurencijos tarybai turės įrodyti, kad konkurencija nebus pažeista.

„Ką reiškia pigiau? Tikslas yra, kad paslauga kainuotų tiek, kiek ir turi kainuoti. Savivaldybė gali iš savo biudžeto papildomai dotuoti  kokią savo įmonę ir sakyti, kad gyventojams jos paslaugos kainuoja pigiau, bet galutiniame rezultate mokesčių mokėtojai vistiek sumoka ir už tuos dotavimus - už tos kainos sumažinimą“, - teigė D.Jankauskas.

Savivaldybės galės steigti naujas įmones arba šias paslaugas pavesti jau veikiančioms įmonėms, tik gavus Konkurencijos tarybos išankstinį sutikimą. Tarybai atšaukus sutikimą, savivaldybė privalės iš naujo į ją kreiptis.

Pataisų, kuriomis įmonėms nustatomi didesni skaidrumo ir viešumo reikalavimai, pirminį variantą pasiūlė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jas svarstant Seime, parlamentarai siekė nustatyti konkrečias paslaugas, kurioms būtų taikoma nauja tvarka, bet Seimas atsisakė tai daryti ir nutarė, kad naujas modelis galios visoms viešosioms paslaugoms.

Prezidentūros duomenimis, šiuo metu valstybė valdo 124 įmones, kurių turto vertė - 9,4 mlrd. eurų, o savivaldybės turi 46 įmones ir 177 akcines bei uždarąsias akcines bendroves.  

Prezidentė pataisas dėl viešąsias paslaugas teikiančių savivaldybių įmonių veiklos griežtinimo ir skaidrinimo inicijavo 2015 metų pabaigoje į viešumą iškilus skandalingoms istorijoms apie Druskininkų savivaldybės įmonėje - poilsio centre „Aqua“, nemokamai teiktas paslaugas aukštiems valstybės pareigūnams, joje įdarbintus savivaldybės darbuotojų giminaičius.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Albina

Albina portretas
Sekmes jums naujam seime
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių