Šeimos atostogos: kaip neviršyti biudžeto?

  • Teksto dydis:

Dažna šeima, planuodama atostogas, pirmiausia siekia praleisti laiką kartu. Taigi, į keliones neretai leidžiasi visi šeimos nariai, įskaitant net ir pačius mažiausius.

Natūralu, kad kuo daugiau žmonių vyksta atostogauti, tuo aktualesnis biudžeto klausimas.

Kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ pardavimų vadovė Kristina Prieskienytė pateikia kelias taisykles, kurios leis mėgautis įsimintinomis visos šeimos atostogomis ir kontroliuoti kelionės išlaidas.

Įvertinti lūkesčius ir galimybes

Dar planuojant pačias atostogas, reikėtų įvertinti pagrindinius kelionės kainą lemiančius veiksnius – kelionės kryptį, keliaujančių suaugusių asmenų ir vaikų skaičių, jų amžių ir tai, ar kelionę ketinate planuoti patys, ar užsisakyti iš kelionių organizatorių. Tinkamai pasiruošus atostogoms su vaikais galima ne tik ištrūkti iš šeimai įprastos rutinos, tačiau ir sutaupyti.

Labai svarbu yra aiškiai įvardinti pagrindinius lūkesčius ir prioritetus atostogoms. Juk dalis keliautojų atostogomis nebus patenkinti iki tol, kol savo akimis neišvys visų pagrindinių šalies lankytinų objektų, o kiti labiau už viską trokšta tiesiog atsipalaiduoti ir pasimėgauti saulės voniomis, vandens pramogomis, kokybišku maistu ir puikia kompanija.

Žiemos sezonu populiariausia kelionių kryptis, kurią renkasi lietuviai, yra Egiptas, o vasarą – Turkija. Poilsiautojų pamėgta saulėtoji Turkija yra daugiausiai keliaujančių šeimų sulaukianti šalis, siūlanti įvairiausias atostogų galimybes, atsižvelgiant į atostogautojų lūkesčius ir pageidavimus bei numatytą biudžetą.

Palyginti skirtingus pasiūlymus

Planuojant kelionę su visa šeima svarbu skirti pakankamai laiko išsirinkti variantą, kuris geriausiai atitiktų individualius poreikius. Dažnais atvejais šeimai su vaikais atostogas labiau apsimoka planuoti kelionių agentūroje nei skrydį ir viešbutį užsisakyti patiems.

Kelionių organizatorių sudaryti kelionių paketai į Turkiją gali būti net apie 30 proc. pigesni nei atskirai internetu įsigyti lėktuvo bilietai ir nakvynė viešbučiuose. Tiesa, savarankiškas kelionės planavimas leidžia patiems išsirinkti patogiausias datas ir kelionės trukmę. Visgi norintiems ne tik pailsėti, tačiau ir sutaupyti, reikėtų įvertinti visas galimybes – ir kelionę organizuoti patiems, ir pasinaudoti jau sudarytais kelionių paketais.

Svarbu įvertinti, jog savarankiškai suplanuotos kelionės nesklandumus keliautojai dažniausiai priversti spręsti patys, taip pat tokiai kelionei negalioja privalomas kelionių organizatoriaus draudimas.

Keliauti su mažais vaikais – apsimoka?

Svarbu žinoti, kad skirtingi viešbučiai skirtingai nustato vaiko amžių, iki kada juos priima nemokamai. Visada verta pirmiausia ieškoti tokio, kuriame konkrečios šeimos vaikai dar patenka į „nemokamų“ kategoriją.

Jei keliaujama su mažyliu iki dvejų metų, dažniausiai to net nesijaučia finansiškai. Šeima su vaikučiu gali gyventi įprastame kambaryje tiesiog paprašydami pastatyti papildomą lovytę – tokią galimybę suteikia daugelis kurortų viešbučių, pritaikytų šeimoms. Tokio amžiaus vaikams nekainuoja ir skrydis. Yra tokių viešbučių, kuriuose atostogaujant nereikia mokėti ir už vyresnio amžiaus vaikus. Taip pat verta atsižvelgti į vidines viešbučių taisykles – kai kurie į standartinį kambarį gali priimti didesnį žmonių skaičių.

Renkantis viešbutį atostogoms, visada verta atkreipti dėmesį į tai, koks maitinimas, paslaugos ir pramogos jau yra įskaičiuotos į kainą, kad jų nereikėtų pirkti atskirai pačiame viešbutyje ar už jo ribų. Keliaujantiems su vaikais itin aktualios pramogos, kad jie turėtų ką veikti, taigi, labai svarbu, kad viešbučiuose būtų vandens parkai, atrakcionai, kiti užsiėmimai.

Norintiems sutaupyti, visos šeimos atostogas su atžalomis verta planuoti ne pačiam sezono įkarščiui – dažnai tai leis gerokai sumažinti kelionės biudžetą, o mažyliai lengviau prisitaikys prie aplinkos pokyčių ir galėsite mėgautis malonia šiluma, o ne alinančiu karščiu. Atostogos kurortuose brangiausios, kai poilsiautojų daugiausia, kelionės taip pat brangsta ir moksleivių atostogų metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių