Seimo komitetas – prieš trumpesnę darbo savaitę nėščioms moterims

Parlamentinis Sveikatos reikalų komitetas nesutinka, kad nėščioms moterims darbo savaitė būtų sutrumpinta 10 valandų - iki 30 valandų.

Tokį sprendimą komitetas priėmė, apsvarstęs Darbo kodekso pataisas, kurias siūlo „darbiečiai“ Vytautas Gapšys ir Mečislovas Zasčiurinskas.

Komitetas nusprendė, kad dabar darbdaviui įstatymai leidžia, esant poreikiui, nėščiai moteriai leisti dirbti ne visą darbo dieną ir nemokėti viso atlyginimų.

Sveikatos reikalų komiteto vadovė „darbietė“ Dangutė Mikutienė BNS teigė įžvelgianti pozityvios diskriminacijos kitų moterų atžvilgiu apraiškų, nes dabar nėščioms moterims jau yra pakankamai daug lengvatų.

„Įstatymai jau dabar nurodo darbdaviui užtikrinti saugias darbo sąlygas nėščioms moterims“, - teigė parlamentarė.

Pasak jos, Lietuvoje, skirtingai negu kai kuriose Europos Sąjungos šalyse, socialinės garantijos nėščioms moterims yra „pakankamai geros“.

Skaičiuojama, kad leidus nėščiosioms per savaitę dirbti 10 valandų trumpiau, darbdaviams tai kainuotų apie 14 mln. litų.

Pataisą svarstant Trišalėje taryboje, darbdavių organizacijos jai nepritarė.

„Jie mano, kad išlaidų naštą turi prisiimti valstybė, kuri ir suteikia papildomas lengvatas, o valstybė sako, kad neturi tokių galimybių“, - teigė D.Mikutienė.

Vyriausybė irgi yra Seimui pateikusi išvadą, kad nepritaria „darbiečių“ pataisoms.

Normalus (be viršvalandžių) darbo laikas dabar yra 40 val. per savaitę, o maksimalus - 48 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių