Seimo komitetas – prieš draudimą kasininkams raginti pirkėjus įsigyti loterijos bilietų

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas nepritarė parlamentaro Andriaus Kupčinsko siūlymui parduotuvėse kasininkams uždrausti siūlyti pirkėjams įsigyti loterijos bilietų.

Tačiau komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas įspėjo, kad prekybos vietose tęsiantis agresyviai rinkodarai – skatinimams įsigyti loterijos bilietų, bus grįžtama prie tokių svarstymų.

Jis prognozavo, kad prekybininkai, privalėsiantys įsitikinti, ar loterijos bilietas pateks į pilnamečio rankas, bus atsargesni skatindami žmones dalyvauti loterijose ir įsigyti bilietų.  

„Skatinimas dalyvauti loterijose sumažės“, –  trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete  teigė M. Majauskas.

Savo pasiūlymą A. Kupčinskas užregistravo Seime svarstant įstatymo projektą, kuriuo nuo 2023 metų sausio ketinama uždrausti nepilnamečiams dalyvauti bet kokiose loterijose. Jie negalėtų įsigyti jokių loterijų bilietų, jiems nebūtų galima išmokėti laimėjimų.

„Siūlymas (įsigyti loterijos bilietų – BNS) yra perteklinis“, – sakė A. Kupčinskas, pristatydamas savo pataisą.

Seimo komitetas: nepilnamečiams loterijos bilietai nebebus prieinami po pusmečio

Verslui prašant leisti nepilnamečiams loterijos bilietus parduoti ne iki 2023-ųjų sausio, o iki gegužės, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas tam nepritarė. Galutinį sprendimą priims Seimas.   

Komitetas trečiadienį atmetė liberalo Andrius Bagdono siūlymą sudaryti sąlygas verslui „visiškai pasiruošti“ draudimo įgyvendinimui ir Loterijų įstatymo pakeitimų įsigaliojimą numatyti nuo kitų metų gegužės.

„Įgyvendinimas (įstatymo – BNS) nereikalauja sudėtingų darbuotojų apmokymų“, – trečiadienį komiteto posėdyje teigė jo vadovas Mykolas Majauskas. 

Pasak A. Bagdono, pagrindinis įstatymo tikslas, kad nepilnamečiams loterijos bilietai nebebus parduodami, bus pasiektas, o verslas turėtų daugiau laiko pasiruošti pokyčiams.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos prezidentė Rūta Vainienė sakė, kad keli papildomi mėnesiai loterijos bilietų pardavimų nepadidins, o leis prekybininkams tinkamai pasiruošti.

Jos teigimu, prekybininkai spėtų perprogramuoti sistemas, nes dabar dalis prekių skenavimo aparatų įspėja, kad reikia patikrinti pirkėjo amžių, kai jis perka alkoholį, rūkalus.   

R. Vainienė, be kita ko, įspėjo, kad nuo 2023 metų sausio didieji prekybos centrai pereina prie išmaniųjų kasos aparatų sistemos: „Mums tai yra labai didelis iššūkis“.

„Sausio 1-oji yra pats blogiausias metas prekybininkams įgyvendinti tokius pakeitimus: finansinės atskaitomybės reikalai, Kalėdos, šventinis laikotarpis“, – pridūrė ji.

Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį antrą kartą svarstė Loterijų įstatymo pataisas, kuriomis ketinama įteisinti draudimą nepilnamečiams įsigyti loterijos bilietų.

M. Majauskas pripažino, kad praėjusią savaitę klausimo svarstymas buvo pažeidžiant Seimo statutą – po projekto pateikimo Seime nebuvo praėjusios dvi paros, todėl projektą teko apsvarstyti iš naujo.

Kaip ir pirmą kartą, komitetas pritarė draudimui nuo kitų metų sausio nepilnamečiams parduoti loterijos bilietus – jie nebegalėtų įsigyti nei „Teleloto“, „Vikingloto“, nei nutrinamų momentinių bilietų.   

Dabar loterijų bilietų pirkėjų amžius neribojamas, o atsiimti laimėjimą galima tik nuo 16 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipēdietē

Klaipēdietē portretas
Nenoto galo einama.Taip kaip posaki ,(10 aukliu ,vaikas be galvos).Reikia uždraust jaunimui psichika žalojančias psichotripines medžiagas naudoti savo reikmēs,o ne paprasto loterijos bilietēlio pardavima,jisai jauno žmogaus negadina,tēvai netgi perka bilietus vaikams.Logikos jokios.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių