Seimas spręs, ar atidėti socialinio modelio įstatymų įsigaliojimą

  • Teksto dydis:

Seimas priėmė svarstyti pataisas, kuriomis siūloma iki 2017 metų liepos 1-osios atidėti kai kurių socialinio modelio, kurio dalis yra Darbo kodeksas, įstatymų įsigaliojimą - tai leistų sutaupyti apie 80 mln. eurų.

Už tai, kad Seimas priimtų sprendimą dėl dalies darbo rinkos ir „Sodros“ reformos nuostatų įsigaliojimo ne nuo 2017 metų sausio, o nuo liepos, balsavo 64 Seimo nariai, prieš - 14, o susilaikė 19 parlamentarų.

Prie pataisų Seimas grįš gruodžio 13-ąją, kai gaus komitetų išvadas. Seimas taip  pat nutarė dėl siūlomų pakeitimų neprašyti Vyriausybės išvados.

Pakeitimus pristatęs Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas „valstietis“ Tomas Tomilinas tikino, kad jie reikalingi siekiant nepradėti reformos nuo socialinio konflikto. Valančiųjų atstovas tikino, kad taisant kodeksą „darbo santykių liberalizavimas bus išlaikomas“.

„Mūsų noras yra įtraukti kuo daugiau socialinių partnerių į procesą. Dar padiskutuoti tam, kad tą reformą būtų galima vadinti struktūrine reforma. Tam, kad nepradėti reformos nuo socialinio konflikto“, - teigė T.Tomilinas.

Parlamentaras neatsakė į lenkų frakcijos vadovės Ritos Tamašūnienės klausimą, kokios Darbo kodekso, kurio galiojimas atidedamas pusmečiui, pataisos planuojamos.

„Neatsakinėsiu, kas bus keičiama. Tai ne mano ir ne jūsų prerogatyva. Tai derybų prerogatyva. (...) Nenoriu atsakinėti už socialinius partnerius, jie ir pasakys, kokie pakeitimai dar reikalingi. Ir prašyčiau Seimo narių nepulti registruoti pataisų, jeigu viena ar kita profsąjunga iš Panevėžio, Alytaus ar Vilniaus paprašys. Yra trišalis formatas ir visi lobistai - į Trišalę tarybą“, - teigė T.Tomilinas.

Liberalas Gintaras Steponavičius suabejojo, ar Trišalė taryba  - ta vieta, kurioje „proveržio dalykai bus sutart ir apginti“.

T.Tomilinas pabrėžė, kad socialinio modelio pataisoms įstrigus Trišalėje taryboje, liks galioti jau priimti įstatymai.

„Jeigu nebus pasiektas susitarimas, jeigu bus neadekvatus darbas trišaliame formate, įsigalios tai, kas dabar sukurta. Bet atidedami Darbo kodeksą mes siekiame kelių tikslų. Pirmiausia - grąžinti autoritetą skaidrioms atviroms deryboms dėl darbo sąlygų. Būtent apie tai daugelį metų svajojo darbdaviai, vertinantys derybas, kontraktus, susitarimus kartais dar labiau negu įstatymą ir  liberaliai mąstantys politikai irgi tai vertina labai aiškiai. Norime grąžinti autoritetą deryboms. Tikroms. Ne per komitetus, ne per neskaidrius susitikimus, ne per pataisėles, o trišaliu formatu“, - kalbėjo T.Tomilinas.

Konservatorius Edmundas Pupinis priekaištavo, kad socialiniams partneriams - darbdaviams ir darbuotojams - nesugebant susitarti dėl tų nuostatų, dėl kurių Darbo kodekso įsigaliojimo terminas atidedamas šį kartą, gali būti prašoma dar vieno nukėlimo.

T.Tomilinas patikino, kad pensijų indeksavimas nuo 2017 metų sausio bus ir pensijos didės 15 eurų.

Pagal „valstiečių“ Ramūno Karbauskio, Rimo Baškienės ir T.Tomilino bei Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko socialdemokrato Algirdo Syso pataisas, be Darbo kodekso įsigaliojimo nukėlimo pusmečiui, taip pat iš Valstybinio socialinio draudimo įstatymo siūloma išbraukti nuostatą, kad iki liepos terminuotoms darbo sutartims nedarbo draudimo įmokos tarifas būtų didinamas dukart. Taip pat siūloma visiškai atšaukti Seimo anksčiau numatytas „Sodros“ įmokų lubas ir valdžios įsipareigojimą darbdaviams kasmet po 1 procentinį punktą mažinti darbdavio įmoką „Sodrai “, kuri dabar siekia 31 procentą.

Lietuva Europos Komisijos prašo naująjį socialinį modelį pripažinti struktūrine reforma ir su juo susijusioms išlaidoms taikyti išlygą, skaičiuojant 2017 metų viešųjų finansų deficitą. Šios planuojamos išlaidos dabar siekia 243 mln. eurų ir sudaro apie 0,6 proc. prognozuojamo bendrojo vidaus produkto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jį reikia išvis atšaukt - kodėl pelnai TIK darbdaviams, o išlaidos - Valstybei?.. O ir tie 'vergai' iš svetur į čia nesiveržia, vos čia atsidūrę iškart kitur bėga, ir JOKIAIS 'modeliais' jų čia neužlaikyt. O ir tie 'strateginiai' - dabar jau jie niekur 'nestrateguoja', visur į savo šalis šalis grįžta. Taip, pasauliniai sukčiai tai nori lengvai svetur lengvatikių prisigaudyt, bet nejau mūsų valdžiai iki tiek neprotinga, kad jiems ČIA žalią šviesą įžiebtų? (nežiūrint ką papirkti 'gudručiai' suoktų).
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių