Seime kelią skinasi pataisos dėl dėl ligos pašalpų

  • Teksto dydis:

Seimui liko paskutinis balsavimas dėl didesnių ligos išmokų. Parlamentarai ketvirtadienį po svarstymo pritarė Vyriausybės siūlymui nuo kitų metų į ikikrizinį lygį atstatyti ligos pašalpas už 3-7-tą nedarbingumo dienas, kai pašalpas moka „Sodra“.

Už tokias Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas balsavo 63 Seimo nariai, o susilaikė 6. Pakeitimų priėmimas numatytas vėliau.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo Rimantas Jonas Dagys piktinosi, kad ligos išmokos didinamos pensininkų sąskaita.

„Pasverkite, kas yra svarbiau - ar atstatyti ligos pašalpas, ar mokėti žmonėms kitais metais 50 litų mažesnes pensijas“, - teigė jis.

Konservatorius Jurgis Razma suabejojo, ar sutaupytos lėšos būtų skirtos pensijų didinimui.

„Nesu tikras, kad štai jeigu nepritariame tam projektui, tuos pinigus nukreipsime pensijų didinimui, nesitikiu tokio stebuklo“, - teigė parlamentaras. Jis pasiūlė parengti tvarką, kaip būtų kovojama su piktnaudžiavimu.

Įstatymo pakeitimais pašalpą siūloma didinti iki 80 proc. kompensuojamojo darbo uždarbio. Tam iš „Sodros“ biudžeto kitais metais papildomai reikėtų apie 115,4 mln. litų.

Nauja tvarka įsigaliotų tik susirgusiems nuo 2015 metų sausio 1-osios, o susirgusiems per paskutines 5 gruodžio dienas, pašalpos būtų mokamos pagal dabartinę tvarką.

Nuo 2009 metų gegužės 1 dienos už 3-7 nedarbingumo dienas „Sodra“ moka 40 proc., o nuo aštuntos - 80 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio ligos pašalpą. Pirmas dvi ligos dienas apmoka darbdavys -  pašalpa sudaro 80 proc. vidutinio darbo užmokesčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių