Seimo komitetas – už kompensacijų šildymui gavėjų rato išplėtimą

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį pritarė, kad būtų išplėstas kompensacijų šildymui gavėjų ratas. Jei nuo birželio, kaip žada valdantieji, būtų panaikinta pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata šildymui, kompensacijų galėtų tikėtis šeimos, kurių išlaidos šildymui sieks 15 proc., o ne 20 proc. visų pajamų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, kompensacijų gavėjų tokiu atveju padaugėtų 70 tūkstančių.

Tačiau jeigu savivaldybės turės lėšų, kompensacijas jos galėtų skirti ir toms šeimoms, kurių išlaidos šildymui sudarys 10 proc. jų pajamų. Ši nuostata nebūtų privaloma, o ministerija abejoja, ar savivaldybės nuleis kartelę.

Ministerijos Socialinės aprėpties departamento Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina komiteto narius informavo, kad iki 10 proc. sumažinus kartelę, valstybės paramą gautų labai daug žmonių - iš esmės visi, gaunantys vidutinį darbo užmokestį, kuris 2016 metų ketvirtąjį ketvirtį siekė 636,9 euro (po mokesčių).

„Visi su vidutiniu darbo užmokesčiu taptų kompensacijų gavėjais“, - komitete teigė S. Kulpina. Ji pateikė duomenis, kad minimalų darbo užmokestį (380 eurų) gaunantis asmuo už šildymą neturėtų mokėti daugiau kaip 35 eurus. 

Pasak S.Kulpinos, dabar Lietuvoje kompensacijas gauna 130 tūkst. žmonių - 4,6 proc. visų gyventojų. Įsigaliojus naujai tvarkai, jų skaičiuas išaugtų iki 200 tūkst.

S.Kulpina taip pat informavo, kad 2015 metais būstui išlaikyti gyventojai išleido 14 proc. pajamų - mažiau negu vidutiniškai Europos Sąjungoje.

„Mūsų rodikliai rodo, kad mes būstui išlaikyti kasmet išleidžiam mažiau“, - teigė ministerijos atstovė.

Jeigu Seimas tokiai tvarkai pritars, kompensacijos bus skaičiuojamos, iš šeimos pajamų atėmus valstybės remiamas pajamas, kurios vienam asmeniui sudaro 102 eurus.  Valdžia turi planų šį dydį didinti iki 129 eurų.   

Idėja pratęsti lengvatą

Seimui gali tekti grįžti prie pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos centriniam šildymui palikimo svarstymų. Savo ruožtu premjeras Saulius Skvernelis tokius ketinimus vertina skeptiškai.

Keli Seimo nariai ketina registruoti pataisas dėl tokios lengvatos pratęsimo iki 2019 metų birželio.

„Taip, ši lengvata nėra tobula, bet ją naikinant bandome atimti ją iš 5 proc. žmonių, kurie neturėtų gauti jos, bet kitu galu 95 proc. viduriniosios klasės gyventojų mušame, kurie naudojasi šia lengvata. Tai žmonės gyvenantys daugiabučiuose, daugiausia nerenovuotuose, tai nėra dideles pajamas gaunantys žmonės“, - BNS trečiadienį sakė vienas idėjos autorių Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas. 

Pasak jo, PVM lengvata šildymui egzistuoja dėl kelių priežasčių.

„Centrinis šildymas, kuris, deja, nėra efektyvus, negali nei pasirinkti, nei atsijungti nuo jo. Jis nėra pigus, nes dalis daugiabučių nėra renovuoti. Šilumos gamybos kaina yra pakankamai aukšta. Todėl tol, kol didžiuosiuose miestuose nebus įgyvendinti nauji šilumos gamybos pajėgumai, kurie sumažintų šilumos kainas ir didinų konkurenciją, atsisakyti tokios lengvatos būtų neteisinga“, - BNS aiškino parlamentaras.  

Premjeras Saulius Skvernelis skeptiškai vertina būsimus pasiūlymus palikti PVM lengvatą šildymui.

„Tegul Majauskas ir pasako finansavimo šaltinį. Iš Kelių fondo daugiau negalime. Dėl lengvatų mes artimiausiu metu priimsime sprendimus. Nagrinėjame visas lengvatas ir žiūrėsime, kurio liks, o kurios ne“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams teigė S.Skvernelis.

Seimas jau yra nusprendęs, kad nuo šių metų birželio 1 dienos vietoj 9 proc. PVM tarifo šildymui  bus taikomas standartinis 21 proc. PVM, todėl šilumos kaina išaugs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pán Julius Becker

Pán Julius Becker portretas
Sveiki Aš esu ponas Julius Becker. patikima paskolos skolintojas Ar jums reikia asmeninės ar verslo paskolą? Reikia paskolą dėl įvairių kitiems tikslams? Jei taip, susisiekite su mumis. Siūlome didžiausią paskolą 50000 eurų, 10000 eurų, 100 milijonų 5 000 000 000.dollars, eurais svarų. @ 3% fiksuota palūkanų norma už 1-20 metų laikotarpiui. Mes suteikiame trijų mėnesių lengvatinis laikotarpis Prieš Mėnesinė įmoka prasideda. Taigi, jei jus domina, prašome Kontaktą mumis elektroniniu pašto adresu: (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) perdirbimui. Laukiu jūsų atsakymo. Geriausi linkėjimai, Julius Becker

Apolonija

Apolonija portretas
Nesamonė dabar sunku apmokėti šildymo išlaidas o jas padidinus dar pusė Liėtuvos gyventojų pabėgs iš Lietuvos

...

... portretas
Na.. .KUO daugiau kompensacijų, TUO riebiau gyvens jų skirstytojai, tuo didesnės 'dovanėlės' plauks į viršų (stogui), taip kad korupcijos indeksas nežmoniškai IŠAUGS. O iš kitos pusės - kuo daugiau kompensacijų gavėjų, TUO skurdesnė šalis, tuo daugiau ubagų - BLOGA valdžia ubagų skaičių didinanti, kaip prieš Briuselį reiks teisintis?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių