Seime – aštrus kirtis draudikams

Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą naujai sudaromoms ir pratęsiamoms gyvybės draudimo sutartims kai kurie Seimo nariai vadina socialiai neteisinga. Draudikų teigimu, sprendimas atsisakyti lengvatos sumažins paskatas taupyti senatvei.

GPM įstatymo pataisą Seime užregistravę parlamentarai Stasys Jakeliūnas, Naglis Puteikis, Aušra Maldeikienė, Tomas Tomilinas, Algirdas Sysas, Virgilijus Poderys pažymėjo, kad ta lengvata veikia neefektyviai – ja daugiausiai naudojasi didesnes pajamas gaunantys gyventojai, o tai nesą socialiai teisinga.

Be to, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto duomenimis, valstybės biudžetas dėl lengvatos taikymo kasmet netenka apie 24 mln. eurų pajamų.

Draudikai su tuo nesutinka – anot jų, Seime imamasi neapgalvotų sprendimų, kurie gali turėti nepataisomų ir labai liūdnų padarinių.

"GPM įstatymo pakeitimo projektas yra ne kas kita kaip važiavimas buldozeriu per gyvybės draudimą, iš esmės griaunantis, ką pasiekėme per daugiau nei kelis dešimtmečius, skatindami gyventojus taupyti ateičiai ir ruoštis demografiniams iššūkiams, kad išėję į pensiją jie negyventų blogiau už dabartinius pensininkus", – aiškino Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.

Pasak jo, visi ekspertai vienu balsu perspėja, kad nė viena net ir pati turtingiausia Europos valstybė nėra pajėgi savo gyventojams užtikrinti deramas pajamas sulaukus pensinio amžiaus – oria senatve reikia pasirūpinti patiems, papildomai skiriant tam dalį savo pajamų.

A.Sysas atrėžė, kad dabar galiojanti lengvata valstybei jokios naudos neduoda.

"Ilgalaikio draudimo nebūna, tai yra trumpalaikis, o pinigus gauna organizacijos – dažniausiai draudimo kompanijos arba žmonės, kurie ir taip pakankamai uždirba. Tai atskirties didinimo lengvata. Tie žmonės, kurie turi dideles pajamas, jie padaro dar draudimą, o po to gauna lengvatą", – kalbėjo A.Sysas.

Jo teigimu, gaudami tokią lengvatą žmonės susimažina valstybei mokamą gyventojų pajamų mokestį – sumoka ne 15 proc., o mažiau.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas tvirtina, kad tokia lengvata – diskriminacinė.

"Atsiranda tokia diskriminacija, kad tie, kurie neturi pakankamai pajamų pragyventi ir investuoti į tą investicinį draudimą, (...) dar finansuoja tą lengvatą tiems, kurie ir taip gali susimokėti. Viešaisiais ar kitų žmonių pinigais finansuoti tą lengvatą yra socialiai neteisinga", – aiškino parlamentaras.

S.Jakeliūnas taip pat pabrėžė, kad ši lengvata – "pagrindinis pelno gyvybės draudimo kompanijoms ir ekonominės grąžos elementas, užtikrinantis to produkto naudą".

"Gyvybės draudimo kompanijos uždeda administracinius mokesčius, iš to susirenka pajamas ir pelną, ir už visa tai sumoka mokesčių mokėtojai", – teigė S.Jakeliūnas.

Jis taip pat sakė nemanąs, kad dėl lengvatos panaikinimo gyventojai nedraus savo gyvybės. Pasak S.Jakeliūno, kitų mokesčių lengvatų atsisakyti neketinama. Dabar GPM lengvata dar taikoma už pensijų kaupimo įmokas bei studijas ir anksčiau paimtas būsto paskolas. Galiojančias gyvybės draudimo sutartis dabar turi apie 400 tūkst. Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių