A. Maldeikienė: šis biudžetas yra vidutinės klasės naikinimo biudžetas

  • Teksto dydis:

Seimas dabartinės Vyriausybės parengtą 2017 metų biudžeto projektą po pirmojo svarstymo grąžino tobulinti Vyriausybei.

Antras jo svarstymas turi įvykti iki gruodžio 18-osios, tada Seimas paskirs biudžeto priėmimo datą - dėl to paprastai balsuojama viename iš artimiausių posėdžių.

Naujojo premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybė, tikėtina, kiek pakoreguos projektą - daugiausia pataisų turėtų būti susiję su socialinio modelio įgyvendinimu, jeigu jis būtų atidėtas.

Diskusijose dėl kitų metų biudžeto dalyvavo tik opozicinių frakcijų atstovai. Iš „valstiečių“ frakcijos, išskyrus komitetų vadovus, kurie pateikė komitetų išvadas, niekas nepasisakė.

Seimo Biudžeto  ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas informavo, kad komitetas buvo gavęs siūlymų papildomai įvairioms sritims numatyti apie 1 mlrd. eurų. Komitetas jų net nesvarstė, o visus įvertinti perdavė Vyriausybei.

Komiteto vicepirmininkas liberalas Kęstutis Glaveckas tikino, kad buvusios valdžio parengtas biudžeto projektas neatitinka to, ką deklaruoja nauja valdžia. Pasak jo, biudžete numatytas per didelis - 2,7 proc. ekonomikos augimas.

Valstybės iš mokesčių mokėtojų surinktus pinigus leidžiame taip, tarsi tai būtų mūsų pirmas atlyginimas.

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušra Maldeikienė pasigedo paskirtojo premjero Sauliaus Skvernelio ir apgailestavo, kad biudžete pamirštas pagrindinis - „žmonių išgyvenimo“ tikslas.

„Siūlomas biudžetas yra vidutinės klasės tolesnio naikinimo biudžetas“, - sakė ji. 

A.Maldeikienė prognozavo, kad su tokiu biudžetu didės emigracija: „Jeigu daugelis vidinių parametrų nebus subalansuoti šitame biudžete, emigracija augs“.

Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas biudžete įtvirtintą išlaidavimą palygino su pirmo atlyginimo išleidimu. „Valstybės iš mokesčių mokėtojų surinktus pinigus leidžiame taip, tarsi tai būtų mūsų pirmas atlyginimas“, - Seimo diskusijoje dėl 2017 metų biudžeto teigė jis.

Europos reikalų komiteto vadovas socialdemokratas Gediminas Kirkilas pabrėžė, kad numatytas per menkas parlamentinės diplomatijos finansavimas.

Švietimo ir mokslo komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša tikino, kad „naujoji politika reikalauja prioriteto švietimo sistemai, to biudžete to nematyti“. Jis biudžete taip pat pasigedo žadėto algų padidinimo pedagogams.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis dėl didelio deficito „perinamąjį“ biudžetą apibūdino kaip „traukinio važiavimą į bedugnę“.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas informavo, kad komitetas gavo pasiūlymų biudžeto asignavimus padidinti 420 mln. eurų: 250 mln. eurų - pensijų didinimui, 22 mln. eurų - socialinėms įmonėms, 104 mln. eurų - biudžetininkų algoms. 

Užsienio reikalų komiteto narys socialdemokratas Juozas Bernatonis pranešė, kad komitetas siūlo kitais metais numatyti daugiau lėšų ryšių su JAV stiprinimui.

Viso valdžios sektoriaus deficitas 2017 metais sudarytų 0,8  proc. planuojamo bendrojo vidaus produkto (BVP).  

2017 metais ketinama mažinti gyventojų pajamų apmokestinimą, neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) didinant nuo 200 iki 310 eurų, o papildomą NPD už vaikus - nuo 120 iki 200 eurų.  

2017 metais socialinio modelio įgyvendinimui skiriama beveik 250 mln. eurų. Valdantieji teigia susitarę, kad dalies socialinio modelio nuostatų, pavyzdžiui, Darbo kodekso, įsigaliojimas bus atidėtas pusmečiui, o dalies pakeitimų - „Sodros“ įmokų lubų įvedimo, darbdavių įmokų „Sodrai“ tarifo mažinimo - iš viso atsisakyta.

Pagal dabartinį projektą, valstybės biudžeto pajamos ateinančiais metais sieks 8,476 mlrd. eurų, asignavimai - 9,059 mlrd. eurų, biudžeto deficitas - 583,4 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Šaunuolė šitą moteris. Jei kels kandidatūrą į prezidentes būtinai už ją balsuosiu. Drąsi, sąžininga ir be galo protinga

Rita

Rita portretas
Vidutinė klasė seniai sunaikinta,apie kokį sunaikinimą kalba A.Maldeikienė,iš kur ji atsirado ,kad nežino kas dedasi Lietuvoje.Ant žemės tik dabar nusileido,skraidžiojo padebesim 26 metus.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Saunuole ponia Maldeikiene, kad daugiau tokiu sazyningu, principingu ir drasiu politiku atsirasu seime. Didziules sekmes.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių