Seimas vardiniu balsavimu patvirtino atominį projektą

Seimas pritarė įstatymams, leidžiantiems įgyvendinti Visagino atominės elektrinės (VAE) statybos projektą. Dėl šių įstatymų parlamentarai balsavo vardiniu būdu.

Opozicija kalbėjo prieš, valdantieji - už

Ketvirtadienį Seime surengti galutiniai balsavimai dėl Vyriausybės parengtų įstatymų, kuriais atveriamas kelias susitarti su strateginiu investuotoju, Japonijos koncernu „Hitachi“ dėl VAE statybos. Už Atominės elektrinės įstatymo pataisas balsavo 70 Seimo narių, prieš buvo 2, susilaikė irgi 2 parlamentarai. Už koncesijos su „Hitachi“ sutarties įstatymo projektą buvo 69 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 3 parlamentarai.

Prieš balsavimus surengtos diskusijos. „Tai bus labai brangus projektas. Pernelyg brangus. Kainuos labai brangiai mums, mūsų vaikams, anūkams ir proanūkiams“, - tvirtino opozicinės Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

„Šis įstatymas yra nusikaltimas prieš Lietuvą, nes visa Lietuvos Respublika turės atsakyti pagal Anglijos teisę, jeigu dėl kokių nors priežasčių tas projektas bus kuriame nors etape nutrauktas. Vien pirmajam etapui iki 2015 metų reikės daugiau kaip 300 mln. litų, tik po to bus sprendžiama vėl, ar projektas gali būti tęsiamas, ar gali būti įgyvendinimas. Šiandien, kai Vyriausybė neranda 15 mln. litų padidinti minimalią algą, tai yra nusikaltimas ir afera leisti tokius pinigus projektui, kuris neskaidrus ir nereikalingas Lietuvai“, - tvirtino socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

Valdantieji gynė atominį projektą ir stebėjosi, kodėl opozicija pasisako prieš jį. „Aš nesuprantu, kodėl socialdemokratai staiga ėmė ir pakeitė savo poziciją. Kai jie prieš kelerius metus buvo valdžioje, mes kelias sesijas girdėjome socialdemokratų patikinimus, kaip yra gerai branduolinė energetika ir kaip gerai priklausyti Tarptautinei atominės energetikos agentūrai. O dabar jie kardinaliai pakeitė plokštelę. Kas čia atsitiko?“, - retoriškai klausė konservatorius Edmundas Pupinis.

Tildė priešininkus ir šalininkus

Opozicinė Darbo partija (DP) užėmė paramos VAE projektui poziciją. Tačiau, siekdami šios paramos, valdantieji buvo priversti sutikti su DP pateiktomis pataisomis. Svarbiausia jų – Vyriausybė įpareigojama ties kiekvienu VAE projekto įgyvendinimo etapu kreiptis į Seimą leidimo jį tęsti.

„Sutinku, kad šio įstatymo įgyvendinimas gali būti brangus. Bet tikslių paskaičiavimų šiandien dar nėra. Jie bus vėliau. Bet tam, kad jie būtų, reikia judėti į priekį, reikia pritarti tiems projektams su pataisom, kad kiekvieną kartą Vyriausybė ateitų į Seimą prašyti leidimą tęsti tuos branduolinius projektus“, - aiškino DP frakcijos vadovas Vytautas Gapšys.

Diskusijų metu DP pareiškė, kad kreipsis į Etikos ir procedūrų komisiją dėl nuskambėjusių kaltinimų, jog ši partija neva buvo „papirkta“ VAE šalininkų.

Debatų dėl atominės elektrinės metu Seimo posėdžių salės balkone buvo susirinkę tiek jos priešininkai, tiek šalininkai. Seimo pirmininkė Irena Degutienė buvo priversta juos įspėti, kad netriukšmautų ir neplotų po parlamentarų pasisakymų. „Čia ne teatras ir ne koncertas. Prašom liautis plojus. Priešingu atveju būsiu priversta jus išprašyti iš salės“, - grėsmingu tonu pareiškė I.Degutienė.

Dalyvavo 74 Seimo nariai

Seimo narė Rima Baškienė pareikalavo, kad parlamentarai dėl atominių projektų būtų surengtas  vardiniu parlamentarų balsavimu. Dauguma tam pritarė.

Tačiau socialdemokratai, Tvarkos ir teisingumo bei Krikščionių partijos atstovai atsisakė dalyvauti vardiniame balsavime.

Socialdemokratai taip pat pareiškė paliekantys opozicijos sudarytą koaliciją, nes DP parėmė valdančiųjų pateiktus projektus dėl VAE statybos. „Tenka konstatuoti, kad po šios dienos spektaklių opozicijos partijų pasirašyti susitarimai dėl korektiško bendradarbiavimo prieš ir per rinkimus netenka prasmės“, - pastebėjo socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius, kuris yra ir deleguotasis opozicijos lyderis.

Pasibaigus vardiniam balsavimui I.Degutienė perskaitė jame dalyvavusių Seimo narių pavardes ir kaip kiekvienas parlamentaras balsavo. Iš viso balsavo 74 Seimo nariai. Už abu svarbiausius įstatymus balsavo visi valdantieji ir DP atstovai. Prieš abu įstatymus buvo liberalai Kęstutis Glaveckas ir Laimontas Dinius, susilaikė liberalė Dalia Kuodytė, liberalcentristė Arūnė Striblytė. Be to, dėl Koncesijos su „Hitachi“ sutarties įstatymą susilaikė konservatorius Rytas Kupčinskas.

„Noriu visus pasveikinti ir padėkoti už sudėtingus, bet reikalingus sprendimus“, - pareiškė premjeras Andrius Kubilius.

Dar svarstys referendumo paskelbimą

Seimo priimtieji įstatymai įsigalios, kai juos pasirašys Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kitą savaitę planuojama su „Hitachi“ pasirašyti koncesijos ir VAE statybų sutartį.

Dar prieš priimdamas įstatymus Seimas gavo Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktą naujos redakcijos Atominės elektrinės įstatymo projekto antikorupcinį vertinimą ir išvadoje jokių pastabų nepateikė.

Seimui priėmus įstatymus numatoma įgyvendinti didžiausią per šalies istoriją - maždaug 16-18 mlrd. litų vertės - energetikos objekto statybos projektą.

„Hitachi“ turėtų valdytų 20 proc. naujos branduolinės jėgainės Lietuvoje akcijų, Lietuva - 38 proc. akcijų, Latvija - 20 proc., o Estijai - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų.

Lietuvo elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ yra įpareigota įgyvendinti Lietuvos elektros energetikos sistemos prisijungimo prie Europos tinklų projektą. Planuojama, kad Lietuva prie Europos elektros tinklų prisjungs 2020 metais.

Vyriausybė tikisi, kad nauja branduolinė elektrinė bus pastatyta iki 2020-2022 metų.

Ketvirtadienį po pietų Seimas svarstys opozicijos pasiūlytą nutarimo projektą, kuriuo šių metų spalį kartu su parlamento rinkimais būtų paskelbtas referendumas dėl atominės elektrinės statybos paskelbimo.

Taip pat ketinama svarstyti irgi opozicijos pasiūlytą Seimo protokolinį nutarimą dėl atominių projektų nepriklausomo ekspertinio įvertinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atomas

Atomas portretas
Blaivaus, mokslinio mąstymo protai nugalėjo.

Visaginiečių pergalė

Visaginiečių pergalė portretas
Įstatymas neturi teisinio-ekonominio-mokslinio pagrindo. Šiuo metu Seimas galėtų sudaryti dokumentą (nutarimą, potvarkį, sprendimą), dėl VAE apsaugos ir remonto. Ši elektrinė turi savo planą-projektą, todėl kitokių projektų nereikia. Elektrinės darbuotojai galėtų tęsti savo darbą, kruopščiai ištyrę jos stovį. Žmogus yra pagrindas energetikos valdyme. Tik visaginiečių dėka galima ką nors pasiekti.

Kęstas

Kęstas portretas
Branduoliniame mūšyje Seime nugalėjo Visagino AE statymo šalininkai. Antra Mažeikių nafta. Turime brangiausią regione benziną. Dabar gauname brangiausią regione elektrą. Gėda trumparegiams rinkėjams, nubalsavusiems už Andriaus Kubiliaus vadovaujamą kyšininkų gaują.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių