Seimas taiso motinystės išmokų mokėjimo tvarką

  • Teksto dydis:

Šeimos, susilaukusios pametinukų, gaus didesnes motinystės pašalpas - išmokoms nebus taikomos „lubos“.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisą, pagal kurią pametinukus turinčios šeimos gautų didesnes motinystės išmokas.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas tikino, kad pakeitimai reikalingi po Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo, kad motinystės išmokai negalima taikyti „lubų“ - pašalpa, kuri mokama už nėštumo ir gimdymo atostogas (70 kalendorinių dienų iki gimdymo ir 56- 70 dienų po gimdymo), turi siekti iki atostogų motinos gauto atlyginimo vidurkį.

„Tos mamos, kurios buvo vaiko priežiūros atostogose ir kurioms buvo paskaičiuota motinystės ligos išmoka vadovaujantis sena tvarka, tai yra sumažinta, apribota lubomis, ir jos išeina vėl pametinukus gimdyti, vėl į motinystės ir gimdymo atostogas, kad joms galiotų tokia pati tvarka, kaip galioja toms, kurios gimdo priėmus šitą įstatymą - tai yra skaičiuojama nuo atlyginimo, kurį jos gavo iki pirmojo vaiko gimimo. Tada mes atstatytume tvarką, teisybę ir toms mamoms, kurios gimdo antrą vaiką. Tai yra suvienodiname sąlygas, kad visos mamos, kurios pagimdo vaiką ir išeina gimdymo ir motinystės atostogų po sausio 1 dienos, gauna vienodas išmokas, tai yra pagal uždirbto atlyginimo dydį,“ - aiškino komiteto vadovas.

Nauja tvarka galioja nuo šių metų sausio 1-osios, tačiau tik daliai mamų. Moterys, kurios, susilaukusios pirmojo vaiko, nesuspėja sugrįžti į darbą ir vėl laukiasi, patenka į įstatymo pinkles ir joms mokama mažesnė nei darbo užmokestis išmoka.

Toliau Seimas pataisą svarstys balandžio 6-ąją, gavęs Socialinių reikalų ir darbo komiteto išvadą.

Iki KT išaiškinimo maksimalus kompensuojamasis uždarbis pašalpai apskaičiuoti negalėjo viršyti 3,2 draudžiamųjų pajamų sumos - šiuo metu būtų 1,523 tūkst. eurų, nes 2017 metų draudžiamosios pajamos - 476 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KONSTITUCIJA

KONSTITUCIJA portretas
Taigi, žinom: "Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę" (K.38str.2d.), o tai preziumuoja kad Valstybė motinas privalo oficialiai samdyti jų pagimdytų vaikų auklėmis (rinkos kainomis): pirmais metais 100%, antrais 60&, trečiais 30% (su motinų teise kooperuotis). O kadangi tai taptų valstybinė tarnyba, tai ir reikalavimai turėtų būti visiems vaikams vienodi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių