Seimas: „Sodros“ įmokų lubų nebus

  • Teksto dydis:

„Sodros“ įmokų lubų artimiausiu metu nebus, o terminuotoms darbo sutartims nuo kitų metų liepos nedarbo draudimo įmokos tarifas didinamas du kartus.

Seimas antradienį pataisė nuo kitų metų turintį įsigalioti Valstybinio socialinio draudimo įstatymą - dalį nuostatų, tame tarpe dėl „Sodros“ įmokų lubų įvedimo, išbraukė, kai kurių galiojimą atidėjo iki liepos.

Už tai balsavo 69 Seimo nariai, prieš - 13, o susilaikė 34 parlamentarai.

„Sodros“ lubos  reiškia, kad nuo jas viršijančios atlyginimo dalies nebemokama socialinio draudimo įmoka. Iki šiol „Sodros “ įmokoms lubos nėra taikomos, jos nustatytos tik išmokoms.

Socialiniame modelyje buvo numatyta, kad „Sodros“ įmokų lubos pirmaisiais metais (2017-aisiais) siektų 120 vidutinio darbo užmokesčio (VDU), arba apie 7,72 tūkst. eurų per mėnesį, antraisiais – 108, trečiaisiais – 96, ketvirtaisiais – 84, penktaisiais – 72 ir šeštaisiais (2022 metais) - 60 VDU arba 3,86 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių.

Seimas taip pat nustatė, kad nuo 2017 metų liepos socialinio draudimo įmokos tarifas pagrindinei pensijos daliai finansuoti mažinamas 1 procentiniu punktu, o dėl to sumažėjusios „Sodros“ pajamos iš įmokų bus kompensuojamos iš valstybės biudžeto. 

Pataisos taip pat numato, kad terminuotoms darbo sutartims nuo kitų metų liepos nedarbo draudimo įmokos tarifas bus didinamas du kartus.

Seimas taip pat nustatė, kad savarankiškai dirbančių žmonių, kurių duomenys apie jų veiklos pajamas pasibaigus metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai terminui nebus pateikti „Sodrai“, socialinio draudimo įmokų bazę sudarys 12 Vyriausybės patvirtintų minimaliųjų mėnesinių algų (MMA) suma - dabar tai būtų 4560 eurų. 


Šiame straipsnyje: SodraSodros įmokų lubosSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių