Seimas pradeda diskusijas dėl 2013 metų valstybės biudžeto tikslinimo

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti „darbietės“ Virginijos Baltraitienės siūlymą šiemet daugiau lėšų iš biudžeto skirti savivaldybėms bei policijai ir dėl to įpareigoti Vyriausybę iki rugpjūčio 1-osios įvertinti 2013 metų valstybės biudžeto peržiūrą, o susirinkus Seimui į rudens sesiją jį patikslinti.

Už balsavo 63 Seimo nariai, prieš - du, o susilaikė 18 parlamentarų. Toliau Seimas nutarimo projektą svarstys gegužės 21-ąją, gavęs dėl jo parlamentinių komitetų išvadas.

Papildomai savivaldybėms iš biudžeto siūloma skirti 30 mln. litų, o policijai - 10 mln. litų.

Parlamentarės teigimu, Vyriausybei teikiant Seimui 2013 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų projektą, dėl minimalios mėnesio algos didinimo nebuvo galimybės apskaičiuoti papildomų lėšų poreikio dirbantiems pagal darbo sutartis biudžetinėse įstaigose, todėl savivaldybėse susidarė darbo užmokesčio lėšų trūkumas.

Pasak V. Baltraitienės, visoms savivaldybėms reikia ne 40 mln. litų, kaip nori Savivaldybių asociacija, o apie 30 mln. litų, kad jos iki metų pabaigos galėtų išmokėti darbuotojams atlyginimus ir jiems nereiktų eiti neapmokamų atostogų.

Parlamentarė sako, kad papildomų lėšų būtų galima rasti „viršplaninėse pajamose“. Tuo tapu „darbietė“ Zita Žvikienė pasiūlė papildomų lėšų ieškoti „šešėlyje“.

Teigiama, kad policija dėl daugiau kaip ketvirtadaliu sumažėjusio biudžeto ir dėl to kilusių finansinių, materialinių bei žmogiškųjų išteklių trūkumo, nebegali deramai užtikrinti viešąją tvarką ir kitas jai pavestas funkcijas.

V. Baltraitienės skaičiavimais 2013 metais, lyginant su 2008-aisiais, policijos biudžetas yra sumažėjęs 24,9 proc. - apie 210 mln. litų, o pareigūnų skaičius menko nuo 12,7 tūkst. iki 9,5 tūkstančio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių