Seimas patvirtino Suskystintų dujų terminalo įstatymą

Seimas leido Lietuvos pajūryje statyti Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą.

Antradienį parlamentarai balsavo dėl SGD terminalo įstatymo priėmimo. Už buvo 108, prieš 1, susilaikė 9 Seimo nariai.

Įstatymas įsigalios, kai jį pasirašys Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Valstybės vadovė iki šiol ne kartą pareiškė paramą SGD terminalui.

Priimant įstatymą Seime daugiausiai buvo diskutuota dėl Vyriausybės pasiūlymo nustatyti, kad iš SGD terminalo privalės būti nuperkama ne mažiau kaip 25 proc. viso šaliai reikalingo gamtinio dujų kiekio.

Socialdemokratai pasiūlė atsisakyti šios privalomosios nuostatos. „Manome, kad tai pažeidžia konkurencijos nuostatas ir įtariame, kad Europos Komisija dėl to ateityje gali pareikšti protestą“, - sakė socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

Premjeras Andrius Kubilius tvirtino, kad tokie opozicijos pasiūlymai atveria kelią Rusijos koncernui „Gazprom“ įtvirtinti savo monopoliją Lietuvos dujų sektoriuje. Todėl Vyriausybės vadovas paragino Seimą nepriimti siūlomos pataisos: „Ja siekiama padaryti būsimo terminalo darbą labai probleminiu. Jeigu Vyriausybės siūloma nuostata nebus įrašyta į įstatymą, „Gazprom“ gali priversti didžiuosius dujų vartotojus Lietuvoje pasirašyti ilgalaikes dujų tiekimo sutartis visam šimtui procentų tiekiamų dujų ir terminalas tuomet neteks prasmės. Taip jis būtų paverstas niekam nereikalinga metalo laužo krūva.“

Balsavimu socialdemokratų pataisa buvo atmesta. Už ją buvo tik 44 Seimo nariai iš 115 dalyvavusių balsavime, prieš – irgi 44, susilaikė 27 parlamentarai.

Vėliau buvo atmesta ir analogiška opozicijos atstovo Juliaus Veselkos teikta pataisa.

Tačiau priimant įstatymą socialdemokratai ir dauguma kitų opozicijos atstovų pareiškė remiantys, kad SGD terminalas būtų pastatytas, nors dujų vartotojai ir yra įstatymu priverčiami ne mažiau kaip ketvirtadalį žaliavos įsigyti iš terminalo. Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis įspėjo, kad rudenį, kai po rinkimų „ateis nauja Seimo dauguma, ji turės gerokai pakoreguoti priimtąjį įstatymą“.

Seimo priimtuoju įstatymu įtvirtinamos visos būtinos sąlygos, kad terminalas pradėtų veikti iki 2014 metų gruodžio. Šiuo teisės aktu numatyta, kad SGD terminalas statomas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijoje.

Statybos kainuos beveik 700 mln. litų. Dar kiek daugiau kaip 2 mlrd. litų planuojama per dešimt metų išleisti iš norvegų firmos nuomojant specialų laivą su išdujinimo įranga.

Pagal priimtąjį įstatymą ne mažiau kaip du trečdaliai SGD terminalą statysiančios bendrovės akcijų priklausys Lietuvos valstybei, kuri taps pagrindine investuotoja terminalo statybą.

Tikimasi, kad dabartinis vienintelis gamtinių dujų tiekėjas Lietuvai Rusijos koncernas „Gazprom“ ateityje atpigins Lietuvai tiekiamas dujas. Kartu atpigtų ir būstų šildymas, kuriam daugiausiai yra naudojamos gamtinės dujos.

Terminalo projektą įgyvendins valstybinė įmonė „Klaipėdos nafta“. Ji šiemet ketina skelbti dujų tiekimo SGD terminalui konkursą, o tiekimo sutartį tikimasi pasirašyti antroje metų pusėje.

Planuojama, kad SGD terminalas pradės veikti 2014 metų pabaigoje. Pirmaisiais metais tikimasi perpumpuoti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų. Planuojama, kad SGD terminalo pajėgumas būtų 2-3 mlrd. kubinių metrų per metus.

SGD terminalas pripažintas strateginiu Lietuvos energetikos objektu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
tai ar įmanoma dujas atitransportuoti laivuose pakrautais dideliais dujų balionais kurius vežioja furos ? ir kiek ltu būtu sutaupiusi ???

Algis

Algis portretas
Tvarkiečiai visada buvo už šalies energetinę nepriklausomybę.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių