Seimas iki sausio grąžino 9 proc. PVM lengvatą šildymui

Nuo spalio iki sausio šalies gyventojai už šilumą mokės mažau - Seimas grąžino 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centralizuotam šildymui.

Už tokią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą antradienį balsavo 97 Seimo nariai, prieš - 2, o susilaikė 6.

Nelaukiant ketvirtadienio, dėl lengvatos apsispręsti pasiūlė Seimo pirmininkas.

„Kadangi darniai balsavome (...) dėl pridėtinės vertės mokesčio, todėl noriu pasiūlyti Seimui šiandien ir pabaigti šią procedūrą ypatingos skubos tvarka“, - teigė Viktoras Pranckietis.

Po balsavimo konservatoriai Ingrida Šimonytė, Mykolas Majauskas ir Gabrielius Landsbergis paskelbė, jog prašys prezidentės vetuoti pataisą, nes 9 proc. lengvata, anot jų, turėtų galioti neribotą laiką.

„Ne kartą prezidentė yra išsakiusi nuomonę, kad šildymo lengvatos panaikinimas yra klaida. Todėl kreipiamės į prezidentę su prašymu vetuoti priimtą nuostatą, nustatančią šildymui lengvatos galiojimo laiką iki sausio, prašome vetuoti tą nuostatą užtikrinant, kad lengvata galiotų neribotą laiką. Negalime palikti gyventojų nežinioje, niekas nepasikeis per artimiausius kelis mėnesius, kas leistų nustatyti naują tarifą“, - BNS sakė M.Majauskas.

Seimas antradienį nesutiko, kad 9 proc. lengvata galiotų nuolat. Seime atmetė konservatorių inicijuotą ir 40 parlamentarų parašais paremtą siūlymą.

Seimo grąžintas 9 proc. tarifas galios iki sausio 1-osios, o nuo 2018 metų, tikėtina, jis bus padidintas iki 15 proc.

Gyventojai, kurių išlaidos šildymui viršija 10 proc. jų pajamų, gali kreiptis dėl kompensacijos. Nuo 2018 metų, padidinus PVM lengvatą iki 15 proc., žadama iki 15 proc. kilstelti ir pajamų, išleidžiamų šildymui, kartelę.

Liepos pradžioje valdantieji „valstiečiai“ sutiko su konservatorių siūlymu grąžinti lengvatą mainais į pastarųjų paramą urėdijų reformai.

Dėl lengvatos valstybės biudžetas šiemet negaus 11 mln. eurų pajamų. Jeigu Seimas 9 proc. PVM tarifą nustatytų ir 2018 metams, biudžetas dėl to netektų 47 mln. eurų pajamų, o jeigu būtų nustatytas Vyriausybės siūlomas 15 proc. tarifas - 24 mln. eurų.    



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
O kiek biudžetas netenka,kai nuo pav. 3,8 milijono eurų metinių pajamų sumokama apie 1,6 proc. pajamų mokesčio? Vokietijoje,UK nuo tokios sumos ,manau,būtų sumokėta apie 45 proc.,Oalndijoje-apie 52 proc. pajamų mokesčio.Tad rezervų biudžetui papildyti yra-tereikia įvesti vokišką ,anglišką ar olandišką progresinių pajamų mokesčių sistemą,o ne ieškoti būdų,kaip apmokestinti daugiabučių savininkus,kurie,jei neklystu,tebemoka ir už oro virš neapšiltintų šiluminių lauko trasų šildymą žiemą? Gerai,kad Prezidentė stojo daugiabučių gyventojų pusėn,ir vyriausybė bei seimas susiprato bent iš dalies taisyti savo,manau,neteisingą sprendimą.

Dabar pradėjo skaičiuot kiek netektu biudžetas pajamų

Dabar pradėjo skaičiuot kiek netektu biudžetas pajamų portretas
O kodėl niekas neskaičiavo kai buvo visada 9% lengvata šildymui, ir gerai buvo visą amžių, o jau dabar pradėjo skaičiuot. Prie lovio būdami geriau savo pinigus pasiskaičiuokit kiek gaunat , ar ne per daug. O iš ubagų dar ir lazdą norit atimt. O kiek biudžetas neteks milijonų mokėdami kompensacijas už šildymą, tai šito nepasakot.

...

... portretas
Priverstinei paslaugai turi būt NULINIS PVM - negražu ir valstybei dar baudžiauninkus apmokestint. Na o kai leisit nuo tų Centralizuotų tinklų atsijungt, tuomet... gaal 9% ir bus likusiems priimtina.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių